vineri, 17 august 2012

Trădarea Occidentului

Scriitorul Ioan Viştea îmi trimite un nou text, lămuritor cât se poate pentru situaţia din România actuală, mură-n gură pentru Occidentul trădător, text pe care-l public prompt, spre disperarea trădătorilor din interior:

                                      Trădarea generoşilor…democraţi


           Este de mirare cum Europa democraţiilor consolidate, cancelariile şi cerberii săi decidenţi politici, nu-şi pun o întrebare pe cât de simplă şi firească, pe atât de  legitimă : cum se face că într-o ţară din Est a Uniunii Europene, România, preşedintele său a fost nevoit, în ultimii opt ani, să suporte  de două ori ruşinea şi rigorile unei prevederi constituţionale aşa cum este suspendarea?
            Lumea bună, cu ştaif, a vechilor democraţii din care, până mai ieri, ne- am făcut un reper de moralitate şi comportament democratic, pare înclinată mai degrabă să privească cu uimire şi suspiciune efectul, cu aspectul său insolit, scandalos pentru unii, şi mai puţin sau deloc cauza unui asemenea gest extrem.
             Oare suntem noi, românii, un popor vindicativ fără motiv, doar , aşa, dintr-un moft, dintr-o toană? Oare ne-am pierdut noi în proporţie de masă uzul raţiunii şi simţul măsurii?  Categoric, nu!  Sau, dimpotrivă, s-au petrecut aici, în România ultimilor opt ani ai regimului Băsescu, grave abateri şi numeroase devieri de la normele democratice şi ale statului de drept inspirate  de reprezentantul aflat  la cel  mai înalt nivel în ierarhia statului? Cu siguranţă, da!
               Într-o ţară  cu o  acută memorie recurentă,  sensibilizată  până la traumă de trecutul său totalitar, pretenţia de jucător a, pe atunci, noului preşedinte Băsescu, a părut fie o exagerare  teribilistă, fie o glumă nesărată, proastă aşa cum avea să livreze  din belşug opiniei publice  în toţi aceşti opt ani.  Cu timpul, gluma s-a îngroşat. Tentaţia autoritarismului a găsit teren propice în mintea unui om cu o atât de slabă instrucţie şi tarat de evidente, supărătoare, grosolane  vicii de caracter. Înconjurat de slugărnicia sicofanţilor interesaţi,  alcătuiţi după   chipul şi asemănarea lui, s-a lăsat foarte repede pradă beţiei puterii. Guverne marionetă la cheremul voinţei hotărârilor lui ; Parlamentul deposedat de atribuţii şi simboluri ; majorităţi parlamentare create arbitrar în sprijinul propriului interes ; hoţia parlamentară  încurajată tacit dar făţiş ; îndatorarea ţării fără un mandat popular sau parlamentar ; un regim de austeritate impus dictatorial cu dublele şi disproporţionatele lui efecte : pe de o parte sărăcirea a milioane de români şi creşterea mortalităţii, a  ieşirilor din  sistemul fascistoid chiar în  uşile spitalelor închise, de cealaltă parte conturile îngrăşate în vreme de criză ale camarilei politice ; deturnarea banilor publici, corupţia generalizată şi instituţionalizată ridicată la rang de politică de stat în beneficiul puşculiţei de partid  şi a buzunarelor proprii ; subordonarea  până la cea mai greţoasă obedienţă a serviciilor secrete şi a justiţiei în vreme ce le clama ipocrit independenţa ;  opulenţa sfidătoare a huzurului prezidenţial alături de lăcomia fără margini pentru confortul personal regăsit în zelul, în elanul imobiliar nejustificat de venituri licite.  Sunt principalele  „vitejii” ale  numitului Băsescu care i-au încununat, în ultimii opt ani, „opera” Şi peste toate, mitocănia, golănia marinărească de cea mai joasă speţă, grobianismul  funciar, aroganţa şi dispreţul pentru nevoile , durerile şi aspiraţiile naţiei, au umplut paharul nemulţumirilor şi revoltei  care, astăzi, stă gata să dea pe afară. Referendumul a fost barometrul  cât se poate de  clar, de exact al presiunii sociale ridicate, arătând  în proporţie covârşitoare că românii  s-au săturat de un asemenea preşedinte, că nu-l mai vor, că investiţia de încredere şi-a atins limitele şi a încetat definitiv, că modelul politic şi uman reprezentat de Băsescu  a expirat. Numai că ceea ce au înţeles şi exprimat românii la vot  nu vrea  să priceapă Europa şi pace! Europa nucleului dur al intereselor şi constrângerilor, suflă în pânzele  unui matroz eşuat.
             Excedate de  insurmontabile probleme de „familie”, datorate chiar propriilor slăbiciuni şi erori, cu o indiferenţă  renăscută din cedările şi trădările trecutului apropiat, Europa şi S:U:A: se fac luntre şi punte  să-l apere, să-l salveze pe suspendatul Băsescu.  Până într-acolo încât  nici măcar nu se mai ostenesc sa mimeze  indignarea ori opoziţia  în faţa desfăşurării de forţe  poliţieneşti şi judiciare   descinse în aceste zile în mijlocul societăţii civile pentru a o intimida şi a-i  pune o botniţă marca Băsescu.  Conivenţa cu asemenea fapte  e  flagrantă, e revoltătoare, e inacceptabilă.. Ce   tristeţe, ce dezolare, ce dezamăgire cumplită să vezi că cei  pe care  îi considerai arbitri cinstiţi , repere  credibile şi  parteneri de încredere  în proiecte comune, nu doar că  îţi înşeală aşteptările şi  speranţele  dar sunt în stare  să-ţi înfigă şi cuţitul trădării în spate!  Da, sunt semne vizibile, clare că Europa şi aliaţii transatlantici se pregătesc să treacă cu vederea şi la pasiv rezultatele efective ale Referendumului.  Mai înainte de a aplica lovitura mortală democraţiei româneşti, să le mai arătăm încă o dată în folosul cui se fac scut şi pavăză deşi expresia corectă ar fi : cu cine s-au  înhăitat! Apără şi vor să salveze un cabotin cu vocaţia ticăloşiei în sânge : un farsor fără onoare şi simţul răspunderii intrat în panică şi punând la bătaie pentru a-şi salva pielea, slugărnicia şi laşitatea instituţiilor de forţă ale statului : un politruc care a făcut din şmecherie virtute politică, iar din România, în ultimii ani, o corabie beată : un politruc nărăvit la  gustul dictaturii, ulcerat de ambiţii doar personale  care îşi pregăteşte vendeta pentru a ne oferi, în loc de viziuni, de proiecte viabile, in loc de o viaţă normală, tihnită, decentă, doar zornăit de cătuşe şi gratii. Ecce  homo, Europa! Ecce homo, America!
            Dacă pentru occidentul european şi S.U.A., în marea lor generozitate, democraţia de export înseamnă doar teorii fără fond, doar Coca-Cola, bunuri de larg consum îndoielnice, doar Lady Gaga şi Shakira în vreme ce voinţa a 7,5 milioane de cetăţeni  este dispreţuită şi ignorată, aruncată în braţele disperării, atunci, nu, mulţumim de ofertă! Noi suntem de altă părere!
              În ciuda voinţei arbitrare a Europei, ne pregătim să dăm un sens şi să repunem în drepturi valorile democraţiei originare. Ca cetăţeni liberi, conştienţi şi răspunzători de soarta lor, vom salva democraţia aici, acasă la noi, pe străzile şi în pieţele patriei. Venim!   

                                                                 Ioan Viştea

6 comentarii:

Augustin spunea...

Unuia dintre Anonimii otrăviţi pro-marinarul veneric îi răspund aici că nu-i mai postez comentariile mizerabile. Am pierdut un anonim, pagubă-n ciuperci!

Anonim spunea...

"Suntem naufragiati CAPITANE
in arsita soarelui
coarnele rechinilor moguli
inflorind salbaticia!
In ameteala valurilor
vaporul vindut de tine
cu tot cu sufletele noastre
impuns in salturi
de coarnele marii.

Numai noi
unul pe altul invadand
ne cautan izbavirea
devorandu-ne singuri si sigur
in speranta ca un tarm
de undeva
ne va cauta
ca sa ne scape!

D-le Vistea,nu stiu de ce te incomodeaza anonimii.Sunt sigur ca scriind in continuare,vei ajunge ministru Iti urez bafta!M-as bucura nespus sa-l inlocuiesti pe Ponta,sa-l pui la prins hoti! Dar ma tem ca asta ii face pe toti scapati Numai bine!
culturii.In

Augustin spunea...

Nu dl. Viştea a vorbit de anonimi, ci eu, DAD. De câte ori văd semnat Anonim un comentariu, îmi amintesc de Farfuridi şi Brânzovenescu, vitejii care vor semna petiţia dar o vor da anonimă!...

V.I. Leana spunea...

Ba, am vorbit, Augustin,dar pe blogul lui George cu o epigrama a lui Pastorel Teodoreanu, dar acum nu stiu daca epigrama e valabila chiar pentru toti anonimii. Poate ca unii sunt mai anonimi decat altii! Vezi pagina de blog a lui Geacar de-acum vreo trei zile.

Augustin spunea...

Am citit/o, desigur, dar anonimul de aici cred că s-a referit la comentariul meu.

Anonim spunea...

Anonimi sunt toti cei 12 milioane de romani scarbiti de cloaca politica.Anonim-fara nume=al nimanui,asta suntem dl.Augustin.
Blandiana spunea ca "suntem un popor vegetal ,altfel cum ne-am putea lasa cu atata liniste pe topoganul somnului pana aproape de moarte"etc.Cata dreptate avea!Cred ca ar trebui pentru reflectie sa citesti aceaste comentarii si chiar te rog sa nu le dai pe sait.Si iata ce vreau sa zic;!12milioane suntem noi ai nimanui,1,5
sunt basascieni ,ceilalti jumatate mpotriva lui ,iar restul mituiti ,prostiti prin propaganda miciunoasa ,etc.Vezi si acum afise peste tot cu o taranca nevoiasa ce
arata "voteaza",spre un "DA",ce se plange ca i-a lut pensia.Dar cine nu stie ca pensia minima de 350 nu le-a dat-o ponta ,ci base.Ma compari cu personaje din Conu"IANCU
,nu-i nimic si eu ii compar cu Despot Voda pe acesti scarabei ce se pun in bete cu stalpii Europei si ai lumii.Tara asta a fost impartita in doua de Ion Iliescu.Circa 10-15 %,de privilegiati,aceiasi cloaca politica care nu se schimba niciodata,asazisii revolutiodari,
cadrele superioare din armata ,justitia si procuratura.
Noi am suportat taierile de salarii si pensii,ca in acelas timp sa li se mareasca la categoriile privilegiate.Asta da ,aici este vina lui Basescu,nu prostiile cu care ,cei doi aurolaci l-au acuzat.Cu motivele invocate de" puscariabili",pe buna dreptate ,apare aproape nevinovat.
Vizitez saitul acesta de f.m.vreme.
Cred ca aproapr de la inceput.Nu mi-au placut uneori comentariile
prea licentioae.Dar toti participantii mi-au devenit priatenii mei pe care-i astept,ma amuza si le accept parerile. Gazda noastra marimioasa, ne-a acceptat pe toti.Am gasit aici cronici pertinente despre creatia scriitorilor optzecisti si chiar despre aparitiile literare curente.Ni s-a prezentat pagini de literatura adevarata,frumosul,
morala sanatoasa,nelinistea si intrebarile despre rostul starpei scriitoricesti.Dar iata ca sunt
nevoit sa-mi caut ale rosturi din
cauza anoftalmiei politice dar si ciclopice a unui scriitor,fie el si f. talentat anintindu-i de un postulaat"eu sunt eu,dar ca mine sunt si altii".Personal am scris
impotriva lui Basescu inainte de a fi hingherul Capitalei,tocmai de cand a scapat P.D.de toti acei
taiati imprejur.Eu il asigur ca nu fac parte dintre acestia si daca
nu crede, il invit sa ma controleze ca sa se convinga.
Rog totodata sa scrie si el un catren despre barca ce se scufunda
cu noi,din vina tuturor,a mea si a lui si sa demonstreze ca este mai bun decat un

ANODIN ANODINAL.

Si astfel se poate muri linistit
cand barca se-neaca
si noi o privim cum pleaca
ADIO in substratul lichid.

Si astfel poatem murim linistiti
cand stam ca niste nemernici
ne privim dinspre stele
si vedem cum ni se inchid ochii!!!.
Adio dl.D.A.Doman,cu toata consideratia Anodinul Anodinl.