joi, 1 aprilie 2010

Paştele cailor

Da, cred că aceste animale minunate, cu care s-au purtat războaie, întreceri sportive, cu care-şi căra Fefeleaga bolovanii, ar merita şi ele un paşte. Mai ales caii ţiganilor de la Vâlcele şi Borleşti de pe ruta Piteşti - Curtea de Argeş. Ei sunt folosiţi la tracţiune, la furat lemne din pădure, la călărit pe deşelate, dar de răsplătit ioc! Zi şi noapte, iarnă şi vară, pe ploaie sau pe soare aprig, ei sunt lăsaţi liberi, să se descurce cum or vrea, cum or putea. Nu ştiu dacă nu li se dă câte un leu dimineaţa să-şi ia ei ce vor. Nu au grajd, niciun fel de adăpost. În căutarea hranei (astă-iarnă i-am văzut mâncând zăpadă!), ei trec dintr-o parte în cealaltă a şoselei, punând în pericol viaţa şoferilor, dar şi pe a lor. În decembrie, un cal de la Vâlcele a fost omorât de o maşină. Azi-dimineaţă l-am evitat eu pe unul în ultimul moment.
Alo! Aude cineva de la un ONG care se ocupă de protecţia animalelor? Pentru prima oară nu mai folosesc peiorativ expresia "la paştele cailor". Salvarea acestor animale costelive, năpăstuite de ţigani ar merita pusă în practică. Aceasta ar fi un adevărat paşte al cailor.

3 comentarii:

popa 130 spunea...

Cred ca sunt deja destui aderenti pentru a infiinta ASOCOATIA NON PROFIT EVITATI CAII DE LA VALCELE-BORLESTI"

La fiecare 2-3 zile evit si eu cate un cal pe ruta asta, la fel ca tine si ca multi altii. Ultimul l-am evitat ieri noapte [ pa ala alb].

E regretabil ca mai sunt in trafic si elemente rele care pur si simplu nu vor sa-i evite.
Spre exemplu chiar un amic de al meu l-a facut praf - era al padurarului de la Merisani.

Augustin spunea...

Pe ăla alb l-am evitat şi eu. Cred că şoferii nu sunt răi, dar nu-i pot evita. Ai observat că ăla alb este mai mult negru de murdărie? Aduce bine cu puţinele pete de asfalt de la plombele de zilele trecute. Am putea spune că e un cal negru fost alb, cred că-l şi vopsesc ţiganii, să fie de culoarea lor. Cal alb! ce-i asta, discriminare?

papabembe spunea...

eu zic să-i încărcăm pe toţi caii în trenuleţul lui Florinel şi să îi ducem în Mongolia.