miercuri, 24 februarie 2016

Schiță ce-ar putea fi adevărată                                       Casa lui Peşte

       În cartierul de nord al oraşului, dl.Peşte îşi face o casă, mă rog, un fel de stabiliment ca un uriaş cub cu o piramidă roşie strălucitoare pe post de acoperiş.  Ajuns cu construcţia într-o fază destul de avansată, proprietarul îi cheamă într-un colţ al şantierului pe şefii zidarilor şi dulgherilor cerându-le să plaseze în toate părţile casei, micului palat, discrete felinare roşii. "Când se va da legea prostituţiei, să fim pregătiţi, să fim primii..."
       Toată ziua se plimbă dl. Peşte pe străzile din jur, de unde se vede din diferite unghiuri, peste case şi printre plopi, abia ridicatul acoperiş roşu şi-l întreabă pe câte un trecător:
       "Auzi, a cui e casa aia nouă?"
       "Cum!? A lui Peşte, domnule!"
       "Al dracului, Peşte, ce casă bengoasă şi-a tras!" zice el admirativ.
       Apoi, pe altul:
       "Nu ştii cine şi-a făcut casa aia nouă?"
       "Unul, Peşte".
       "Bă, e dat în Paşte Peşte ăsta! E cea mai tare casă din cartier!" se minunează el, Peşte adică.
         Şi iar, şi iar, şi încă:
         "Cine şi-a făcut vila aia dintre căsuţe?"
         "Peşte, domnule".
         "Frumoasă casă, cea mai frumoasă! Ce om, domnul Peşte! se minunează Peşte cel vestit, dar necunoscut."
         Într-o după-amiază de week-end, casa lu’ Peşte a fost vizitată discret de însuşi Maricel Vârtosu, tânărul deputat din colegiu. După un prânz cu peşte şi mult vin roşu (deşi la peşte…), în  livingul de la parter al casei, tânărul deputat a pornit agale, cu burta-i  antemergătoare, să viziteze casa, însoţit de o brunetă focoasă şi planturoasăăă. Rămas la masă, dl. Peşte bea câte o gură de vin roşu şi studiază cu carioca roşie în mână proiectul de lege tocmai adus de dl. Maricel Vârtosu.
         În cartierul de nord al oraşului, spre seară, dl.Peşte se retrage la un restaurant, pe terasă, la o sticlă de vin roşu ca focul, alături de fata brunetă şi planturoasăăă îmbrăcată în rochie roşie,  iar patru felinare roşii se aprind timid în cele patru colţuri ale unei case cu acoperiş roşu strălucitor abia ridicată. Spre apus, norii sunt de/un roşu aprins, din albi toată ziua, acum au devenit trandafirii. Dl. Peşte aşteaptă legea. Că unde lege nu e, nimic nu e. Poate doar amor de amorul artei.

(apărută în revista Argeș, nr. 2/februarie 2016)

2 comentarii:

Iosif - din scrisoarea unei prostituate spunea...

O prostituată americană din New York a redactat o scrisoare pentru o femeie căsătorită al cărei soţ o înşală.


"Dragă soție,

Nu te cunosc, dar știu că e posibil ca soțul tău să te înșele cu o prostituată. Știu asta pentru că sunt lucrătoare sexuală și am o grămadă de clienți.

Dar nu soțul tău, îți zici, nu el! Soții altora, desigur, dar relația voastră, viața voastră sexuală e diferită. Ați avut un threesome cu colega ta de facultate acum zece ani. Angajați o bonă să stea cu copilul și mergeți în Las Vegas în fiecare august. Aveți serile voastre speciale în care vă uitați la seriale. Aveți o căsnicie grozavă!

Să te întreb ceva: Când a fost ultima oară când tu și soțul tău ați făcut sex de trei ori într-o săptămână? Când a fost ultima oară când el s-a plâns din cauza asta? Nu crezi că e posibil ca între timp să se fi ocupat el singur de problema asta, cu ajutorul meu?

Vestea bună e că dacă soțul tău vine la mine, înseamnă că vrea să-și păstreze căsnicia cu tine. Alege să primească afecțiune și sex de la o profesionistă, fără alte implicații. Imaginează-ți că în locul meu ar fi bona, sau vecina sau cea mai bună prietenă a ta.

Sunt o profesionistă. Sunt discretă, iar timpul, atenția și sexualitatea mea se măsoară în ore, ore în afara cărora e al tău. Și ce e important e că eu nu-l iubesc pe soțul tău și nici nu-l voi iubi vreodată. Simt compasiune pentru el și atât.

Nu voi fi niciodată o amenințare pentru căsnicia voastră pentru că în afara programului nu vreau să am de-a face cu niciunul dintre voi. N-o să ies cu el la cină și nici n-o să te sun în timpul nopții ca să te avertizez că ar trebui să divorțezi. N-o să afli asta de la mine. Iar dacă o să afli de la el, fie e un prost, fie e supărat pe tine și vrea să te rănească", scrie April.

Ea mai punctează că bărbaţii care vin la ea sunt perfect conştienţi că le oferă afecţiune pentru că ei îi oferă bani. Iar dacă soţia e speriată că soţul va cheltui toţi banii pe sex, atunci că trebuie să divorţeze de el urgent.

"Da, unii clienți se mai implică și emoțional, dar la modul superficial, pentru că știu că ce facem noi e fals. Doar nu-ți închipui că instalatorul adoră toaletele pe care le repară, nu?

Bărbații știu că afecțiunea pe care le-o ofer depinde de banii pe care mi-i oferă ei. Eu nu fac parte din viața lor, sunt un fel de angajată. Oricât de obsedat ar fi de mine pe plan sexual, nu va investi pe plan emoțional.

Nevasta nu trebuie să fie îngrijorată nici de boli, pentru că prostituatele sunt foarte prudente. De asta, un copil din flori e şi el exclus: "Cât despre boli, nu-ți face griji. Majoritatea prostituatelor din ziua de azi sunt mai sănătoase și mai prudente decât o secretară dintr-un birou obscur. Îți amintești ce am spus de afecțiunea mea pentru el extrem de limitată? E valabil și pentru profilul lui epidemiologic. Nu trebuie să-ți faci griji nici de vreun copil din flori. Șansa să rămân însărcinată cu unul dintre clienți e undeva între Zero și Nicio Șansă".

Însă prostituata punctează că ea e secretul căsniciei lor fericite: poate soţia nu are chef mereu de sex, din motive bine întemeiate, iar la o prostituată, bărbatul găseşte ce îi lipseşte.

"Poate că tot nu-ți place ideea că se culcă cu mine. Te întreb din nou: când a fost ultima oară când ai făcut sex de trei ori într-o săptămână?

Nu spun că e datoria ta să-l faci fericit. Spun că poate tu nu-ți dorești să faci sex cu el atât de des. Ești ocupată sau stresată sau nu te mai atrage. Te înțeleg, nici pe mine nu mă atrage.

Asta e ideea. Eu sunt ingredientul secret în multe căsătorii sănătoase, pentru că atunci când se vede cu mine, amândoi primiți cantitatea de sex de care aveți nevoie. Atâta timp cât nu-i umbli prin telefon, s-ar putea să ajungeți să sărbătoriți 50 de ani de căsătorie. Nu-i nevoie să-mi mulțumești, dar accept, dacă ții neapărat", a încheiat April.
--------------

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Brâncuși povestește într-o scrisoare că un imigrant și-a deschis un bordel în Paris și l-a rugat pe Brâncuși să-i facă un gard cu câte ”o Vânoasă” ( Brâncuși o scrie cu majuscule) în loc de stâlpi. Sculptorul a refuzat comanda, motivând că va fi alungat din cartier dacă va face o asemenea năzdrăvănie. Frumoasă și actuală schiță!