duminică, 19 iunie 2011

Verestoy Attila şi codrul

E mare tevatură în politica românească după anunţarea aberantei idei cu reîmpărţirea teritorială a ţării. Puterea şi opoziţia, deopotrivă, vor cele şase procente ale UDMR. Iar, UDMR, ca o mireasă fată mare, mai nu vrea, mai se lasă. Şi e normal să fie aşa.
Rezolvarea stă într-o scurtă poezie pe care mi-a recitat-o ieri, în grădina Mânăstirii Putna, un hâtru poet, poezie intitulată Verstoy Attila şi codrul:
- Codrule codruţule
Ce mai faci drăguţule?
- Ia, eu fac ce mai făcuşi
Cherestea şi rumeguş.

Problema reîmpărţirii în opt regiuni, judeţe sau voivodate se va rezolva pornind de la această poezioară. Vom trăi şi vom vedea. Poate că se va amâna mai mult, sine die, şi atunci vom putea spune că vom muri şi vom vedea....

6 comentarii:

Corneliu spunea...

"Reîmpărţirea" teritoriului se face de vreo o mie de ani...Şi poate încă o mie sau două...Şi pe cine deranjează? Cine mai cunoaşte judeţele (sau regiunile) din 1920, 1947,1950, 1968? Caravana trece, câinii latră şi intelectualii scriu comentare...

Anonim spunea...

Buşteanul Constituţiei României ca Stat naţional face cheresteaua partidului etnic, UDMR şi rumeguşul reîmpărţirii ţării pe ardeleni, olteni, maghiari, moldoveni, bănăţeni...

Anonim spunea...

Am uitat să semnez...buşteanul.

Rongo

Augustin spunea...

Draga Rongo, eşti o raritate. Păi despre dispariţia buştenilor, mă rog, Buştenilor, vorbeam. Care buştean, care Buştean?

Anonim spunea...

Nu numai, formal, "Interesul naţional" este depăşit şi inoperant, pentru că România nu mai este în faţa constituirii ca naţiune, ci, ca societate, ale cărei procese social-economice trebuie să se eficientizeze, doar "Interesul general" al completei integrări în mecanismele europene şi NATO o situiază în prezentul istoric. România este, aşadar, una dintre afacerile Europei, şi echipa sa de manageri politici - partidele - trebuie să stabilească cea mai bună gestiune a resurselor şi disponibilităţilor, care să-i optimizeze profitul. Pe managerul acestei afaceri nu-l interesează ce naţionalitate au contabilul, şoferul, secretara, strungarul, programatorul etc., ci competenţa lor, problemele intimităţii lor identitare fiind de competenţa rudelor, consilierilor familiali, psihologilor... - suportabile din veniturile realizate de fiecare în firmă - nicidecum de cea a conducerii firmei. Aşadar, cu rudele lor, oltenii, moldovenii, dobrogenii, bănăţenii, ardelenii, oltenii au ce dezbate maghiarii, nu cu partidele politice, guvernul sau preşedinţia. Altfel, asistăm la o partidă sportivă, în care se-nfruntă o echipă de handbalişti cu una de şahişti, autorizată fiindcă statutul mişcării, (generale) şahiste îl copiază pe al celei, (naţionale) handbaliste.

Rongo

Anonim spunea...

Dacă pare că n-am tras concluzia, e pentru că nu vreau s-o impun, cheie în care părerea mea este că reîmpărţirea nu trebuie să se facă nici etnicist, nici baronist, nici politicianist, ci social-economic. Iar frânarii de dragul frânării s-o lase mai moale, dacă nu pricep care-i chichirezul.
Rongo