sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Amintindu-mi de Pillat

Cornel Boteanu este profesor de română la Baia de Aramă, oraş mirific din Plaiul Cloşani, din zona lui Tudor Vladimirescu, zonă despre care Boteanu a scris mai multe lucrări etnografice, printre care una excepţională (voi scrie despre ea în revista "Argeş") - Cântecul zorilor în Plaiul Cloşani. Aceasta este în sine o adevărată teză de doctorat pe care ar fi trecut-o cu magna cum laudae. Dar Cornel Boteanu a ales să-şi dea doctoratul cu o teză despre Poezia lui Ion Pillat. Am citit-o şi, dincolo de aerul didactic/didacticist (ceea ce Cântecul zorilor... nu avea), găsesc că e o lucrare utilă tuturor iubitorilor de poezie. Eu am citit-o din dorinţa de a-mi aminti de autorul celebrei Pe Argeş în sus, şi bine am făcut, pentru că am regăsit întreaga lirică pillatiană, dar şi nenumărate referinţe critice de care nu ştiam - recunosc cu umilinţă. Din acest punct de vedere, cartea este exemplară, este exhaustivă.
Hm! Acest text nu este un referat. Acestea (referatele) le-au prezentat desigur profesorii din comisia de doctorat. Cele scrise mai sus sunt impresii de după lectură. Impresii prin care îl laud pe Ion Pillat şi, implicit, pe Corneal Boteanu.

2 comentarii:

Ion Pillat spunea...

Ion Pillat marturisea:

"Cred cu tarie si sunt adânc convins de acest adevar: anume ca în viata artistului, ca importanta pentru rasunetul lor în opera înfaptuita, anii copilariei nu conteaza îndoit sau întreit fata de anii maturitatii, ci înzecit, ci însutit mai mult. De altfel, ceea ce distinge fundamental pe artist si mai ales pe poet, de ceilalti muritori, este ca pe când ceilalti oameni omoara printr-un asasinat lent si logic în sufletul lor pe copilul ce au fost odata — poetii, subjugati de un joc straniu si invers al propriei imaginatii, îl pastreaza la nesfârsit, recreându-l mereu în suflet ca într-un joc de limpezi oglinzi. In special în ce priveste poezia si structura mea sufleteasca rolul amintirilor, experientelor si influentelor din copilarie si chiar din adolescenta îmi pare capital".

Bitan spunea...

Caut si eu o fata din ieasi ca sunt singur si as vrea o relatie la id meu bitan1989 te astept sa ma suni ca as faci ori ce pt tini ti pup dulce dc ai acceptat ????????????