marți, 14 decembrie 2010

Emil Constantinescu, cronicar literar

Găsesc în revista "Cultura" o cronică despre volumul Leagănul respiraţiei de Herta Muller, laureata Nobel a anului trecut. Ei, dar cronica - scrisă bine, de altfel - este semnată de, surpriză!, Emil Constantinescu. Ca să vezi! S-o luăm ca pe o explicaţie a dezamăgirii majorităţii românilor din anii 1996-2000. În sensul că, iată, Emil Constantinescu ne-a păcălit. El este un bun cronicar literar şi un pârât politician, mai exact un nevolnic conducător de stat european, un învins al ...structurilor.
Nu făcea el mai bine dacă-şi deschidea el în 1995 o rubrică de cronică literară în "Luceafărul" sau în "Viaţa Românească" şi ne scutea de o aşa dezamăgire naţională? El ar avea acum în editură o istorie a romanului românesc contemporan, iar noi un pas înainte în evoluţia ţării, nu doi-trei înapoi!
Dar poate că nici acum nu e tarziu să se reprofileze fostul nostru preşedinte!

Un comentariu:

Popa spunea...

E.C evoca si arata in "Bluesul vagoanelor de vite", ca se dezamageste de istoria - din Leaganul respiratiei ... pana la istoria agendei lui ...ca a promis lui Lech W... etc.

Esti cuprins instantaneu de adrenalia, si votezi pentru sustinere in prima secunda . Dar in secunda a doua te trezeste starea de furie ,indusa de personajul deja cunoscut .

Cum eu nu ma pot exprima, dezamagirea imi ramane in gat.

Dom'le Doman

Treb'e spus ca adevarul cu dezamagirea unora e la mijloc .

Atunci cand exprimarea ipocrita a dezamagirii candideaza de una singura ,istoria romaneasca ne dovedeste ca totdeauna a avut succes si a polarizat ad-hoc? majoritatea-pro care se va declara curand dezamagita iar urmatoarea conjunctura va polariza din nou vechi si noi intr-o noua majoritate pro care-si exprima la randu-i dezamagirea in modul istoric mostenit.

Pentru unii e ca pauza intre doua orgasme. Pentru majoritatea pro insa, este circuitul apei in natura - de care Dom'le Doman- sunteti deacord - nu trebuie sa fim dezamagiti.