marți, 24 august 2010

Evoluţia preşedinţilor noştri

În recentul roman Ambasadorul invizibil de Nichita Danilov, unul dintre personaje este preşedinte de ţară şi se numeşte Letinski. La un moment dat, el face teoria puterii, din perspectivă proprie: "Când deţii puterea supremă, fii atent. Cu puterea nu te joci. Devii sclavul ei, cum am devenit şi eu. Puterea e ca lepra. După ce ai fost contaminat, nu mai ai nici o scăpare. Îţi pică nasul, buzele, pleoapele, degetele...La modul simbolic, bineînţeles... Te transformi într-o fantoşă umblătoare. În loc să zâmbeşti, rânjeşti. În loc să vorbeşti, începi să urli. Şi te transformi nu numai tu, ci toţi ceilalţi care vin în contact cu tine. Nimeni nu rămâne întreg..."

Ei, dacă eu aveam şansa istorică să mă întâlnesc la miezul nopţii la Neptun cu dl. preşedinte Traian Băsescu, tot "Ruşine!" îi strigam. Dar după ce-mi pocnea mutra cu prezidenţiala mână, scoteam romanul lui Danilov şi-i citeam pasajul de mai sus şi altele asemenea. Îi arătam că a bătut un om citit, să fie mândru.

Post Scriptum: Să observăm evoluţia preşedinţilor noştri: de la "Măi, animalule!" - Ion Iliescu, Constanţa, 1992 la "Măi, dobitocule!" - Traian Băsescu, Neptun, 2010. Evoluţia constă şi în corecţia fizică. Unde dă tătuca!...

2 comentarii:

Aurel Sibiceanu spunea...

Prietene, nu vreau să crezi că sunt apărătorul Preşedintelui, dar cred că te pripeşti. Iată şi de ce: de mai bine de o săptămână prietenul nostru Liviu Ioan Stoiciu se află la Neptuna, la Casa Scriitorilor, locul unde s-au petrecut ostilităţile. Crezi tu că lui LIS, gazetar care zilnic scrie pe blog şi amănuntele insignifiante de pe acolo, i-ar fi scăpat o tărăşenie de aşa proporţii? Hai să fim serioşi!


Apoi băiatul ăsta, fiul dramaturgului Chitic, mai bine tăcea chitic!, vine la o săptămână după "încasare", iar filmul martor se termină cu plecarea Preşedintelui cu maşina. Nici vorbă să vedem cum a fost el îmberegăţit, molestat, omorât şi înviat.


Colac peste pupăză, mai vine şi Marius Ghica, nou-nouţ după şputurile de umbră legate de apostolatul lui la Noica,şi ne povesteşte ce-i povestea odrasla dramaturgului lui... Călin Vlasie şi mai nu ştiu cui!

E ca şi cum eu aş fi martor în procesul lui Oswald, presupusul asasin al lui Kennedy,doar pentru că.. am citit cartea lui William Manchester.

Cât priveşte spusa lui Danilov: "Când deţii puterea supremă, fii atent. Cu puterea nu te joci. Devii sclavul ei..." am mai auzit; au mai spus-o mulţi, chiar cu secole în urmă.

Hai să ne imaginăm, totuşi, că a trecut nenorocita de caniculă şi să nu mai avem halucinaţii. Ştii, ca şi mine, că cele două trusturi nu pentru că ne duc grija noastră îl sapă pe Preşedinte. Spun aşa şi cu P mare pentru că este, totuşi, ales de nişte milioane de oameni, că din ăştia tot vor mai fi rămas câteva sute de mii care cred în el, aşa că să avem respectul cuvenit.

Cu veche şi bine înfiptă prietenie, admiraţie, compasiune când îţi va fi pisica bolnavă,Doamne feri!, etc.

Sibi
P.s. mergi la adresa asta şi-ţi vei explica multe.


http://badeadan.blogspot.com/2010/08/huliganul-chitic-cel-care-l-acuza-pe.html

Augustin spunea...

Eu nu m-am pripit. Am scris cum m-am priceput şi eu despre subiectul zilei. Mi se pare mie sau n-am dat niciun verdict? Ce spune băiatul dramaturgului Chitic pare însă verosimil, după cum îl cunoaştem noi pe preşedinte, mă rog pe Preşedinte, dacă vrei. Că juniorul Chitic a fost asociat în afaceri cu SRS, iar e clar, acum văd. Cu Dan Badea am fost coleg la Expres-ul lui Nistorescu. Dan Badea era unul din preferaţii lui Nistorescu care l-a adus la Evenimentul zilei după plecarea lui Cristoiu, dar acum văd că nu mai sunt pe aceeaşi lungime de undă, maestrul a devenit pentru ucenic tonomat. Eu am observat asta din 1990, deşi eticheta încă nu fusese lansată de preşedinte, mă rog, de Preşedinte (e important cine te duce în pragul deznădejdii, preşedintele ori ditamai Preşedintele!).