duminică, 5 iunie 2016

Note de lectură



                                          „Cresc arborii din mine!“
        Citești o carte scrisă atât de frumos că începi să ai îndoieli în privința profunzimii ei; cum vezi o fată de-o frumusețe perfectă, dar imediat te întrebi dacă ea mai și gândești sau ce defecte ascunde.
                                                                   *
       Teohar Mihadaș, amintindu-și, într-un interviu, de Lucian Blaga, de prima zi de veșnicie a poetului: „...s-a strecurat în morgă o arătare neagră, gîrbovă, sprijinindu-se pe un fel de par, îmbrobodită toată, de nu i se zărea decît nasul, şi s-a aşezat pe banchetă. Eu, în continuare, la căpătîiul mortului, în picioare. Arătarea întreabă: „Ţi-e rudă?“ Eu răspund: „Nu“. „Prieten?“ reia dînsa. Eu dau din umeri. „Nu vrei să vii să stai lîngă mine?“ mă roagă... M-am dus. „Eu sunt Veturia Goga“, se recomandă arătarea. „Am vrut, continuă ea, să-l duc la Ciucea, să-l aşez lîngă Tăvi..., dar el a ţinut să fie înmormîntat lîngă părinţii lui, la Lancrăm... Ştii care i-au fost ultimile cuvinte pe care le-a rostit?“ „Nu“, îngaim eu. – „Cresc arborii din mine!“, grăieşte pentru ultima dată vedenia, şi se duce.
                                                                            *
        Literatura adevărată e aceea conjuncturală, despre prezent, dar prezentul acela să fie continuu. Ce plăcere pe cititor să constate că el trăiește comod în prezentul Iliadei.
                                                                       *
        Un leit-motiv din schița Vraf de bobine de Alexandru Monciu-Sudinski: „dimineața ca o piele de mort”.
                                                                       *
         Văzut de departe, textul ca o câmpie de ciulini pe-un ocean pe alocuri liniștit, pe alocuri – năvalnic.
                                                                        *
        Tolstoi, Lev Tolstoi: „...principalul e să nu dorești nimic pentru tine”. Ei, de ar fi posibil!
                                                                         *
         Din eu-l poetic, a făcut un tu poetic pe care-l urăște și scrie poezii viguroase de luptător de guerilă.
                                                                          *
          Pan M. Vizirescu, într-un interviu: „...e foarte ușor de scris literatură absurdă, faci divagații!”
                                                                           *
          Vidul textului în care cuvintele sunt atât de rarefiate că se ciocnesc unele de altele și se amestecă. Literele sunt atât de rarefiate în cuvinte că-și pierd locul lor în înțeles. Romancierul vetust tot încearcă să le pună la locul lor, litere în cuvinte, cuvinte în text.
                                                                              *
          Idilicul poet avangardist Stephan Roll: „Se trudește țara cu șoldurile agrare”.
                                                                                *
         Cu fiecare carte citită te înstrăinezi de tine, cu fiecare altă carte citită te regăsești.
                                                                                 *
          Stephan Roll: „dulăii flămânzi au lătrat după osul bun al lunii/ce utopie pentru acești socialiști”. Roll, fost comunist în ilegalitate, neurmărind osul puterii, fiind autorul dezabuzat al faimoasei butade: „Puțini am fost, mulți am rămas!”
                                                                                  *
         Spiritul poeziei nu are punct final, e un tren căruia i se termină șinele în mijlocul stepei.
                                                                                    *
         Cu ce-i deranja George Sand pe scriitorii francezi, că mai toți o zugrăveau în cuvinte dure. Până și bonomul Jules Renard o numea „vaca bretonă a literaturii franceze”, iar Flaubert: „o vacă plină de cerneală”. Dar, Baudelaire e cel mai rău: „Uitați-vă la George Sand. Este, mai cu seamă și mai mult decât orice, o vacă – și este posedată. Diavolul este cel care a convins-o să se încreadă în inima ei bună și în bunul ei simț, pentru ca ea să le convingă pe toate celelalte vite să se încreadă în sufletele lor bune și bunul lor simț. Nu mă pot gândi la această stupidă creatură fără un anumit freamăt de groază. Dacă aș întâlni-o, nu m-aș putea împiedica să îi arunci un agheasmatar în cap...”

         (fragmente apărute în revista Acolada, nr. 5/mai 2016).
    

4 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Tolstoi : ”principalul e să nu dorești nimic pentru tine.” Tolstoi era un creștin veritabil. Dar creștinismul ne apare în dezacord cu structura genetică a omului. Sau conștiința trebuie să fie mai puternică decât codul genetic? Aici e adevărata bătălie interioară a omului?

Augustin spunea...

Tolstoi a fost un creștin veritabil la tinerețe. Dar, spre bătrânețe a trecut prin mai multe faze de mari îndoieli și de refuzuri și de răscoale diferite. A și murit, cum se știe, excomunicat...

Anonim spunea...

Oare să fie consemnat pe undeva că pentru a se stabili modul în care urmează să fie înmormântat Blaga s-au cerut indicații de la Moscova?

Popa spunea...

De la Doman adunate :

" Dumitru Augustin Doman 31 May 2013 :

Gaura din drapelul de 237 500 de kilometri patrati
Am visat azi-noapte ca Romania intrase in Cartea Recordurilor nu doar cu patriotismul lui Dan Voiculescu, Mihai Gadea si frumusica Sandra Stoicescu, cu steagul lor de aproape un hectar. Ei nu, se facea ca toata tara era acoperita cu un drapel tricolor. Tot nordul era rosu, de la Sighet si Suceava pana pe linia Cluj-Bacau. Galbenul acoperea Carpatii Meridionali pina la paralela 45, iar albastrul trona peste tot sudul.

Eram profund impresionat ca patriotismul de saracie lucie, de coruptie si demagogie acoperise cu steagul urias nu doar aeroportul Clinceni, dar chiar toata tarisoara de 237 500 de kilometri patrati. Asta da record mondial! Nu mai puteai respira, nu te puteai misca, nu gaseai un colt sa urinezi de atata sfant sentiment de patriotism! Dan Voiculescu fura zeci de milioane de euro, apoi netezea un colt din tricolorul de 237 500 de kilometri patrati cu lacrimi fierbinti in ochi. George Copos dadea lovituri de tun la Loteria Nationala, cumpara cladirile cu un milion de euro si le revindea a doua zi cu 30, apoi mangaia simtitor panza de matase a uriasului tricolor, intorcandu-si buzunarele pe dos si tanguindu-se: "N-am nici un ban!" Traian Basescu vindea flota, se spala apoi meticulos pe maini, ca pe drapel nu poti pune mainile murdare de hotia secolului, ce dracu! Asa mangaiau in transa matasea tricolorului, dupa tunurile de rigoare: Adrian Nastase, Verestoy Attila, Adrian Videanu etc. etc.

Cu lacrimi in ochi m-am trezit si eu in zori. Era o duhoare de nesuportat. Am iesit in curte sa respir aer curat. Insa abia aici era o duhoare de mizerie, politicianism, demagogie, coruptie, hotie pe fata, prostie si ipocrizie. Sa ma ierte patriotii de serviciu pomeniti mai sus si toti cei vreo mie asemenea lor, dar n-am mai putut rezista si am facut o gaura in drapel sa nu mor asfixiat de mirosurile pestilentiale. "