miercuri, 11 mai 2016

Rinocerii

        Luna viitoare, vrem să sărbătorim 50 de ani de viață ai revistei Argeș. Cu toți foștii redactori din seriile de-a lungul vremii, cu cei peste 50 de premianți, cu invitați de marcă... Cum se face. Cum fondurile nu sunt niciodată îndeajuns, am apelat și la Consiliul Județean Argeș să ne fie partener și să participe cu o mică finanțare, puțin mai puțin decât cheltuie șefii la aniversarea de să zicem 47 de ani ai unui șef de serviciu, 5-6000 de lei, acolo, cum știu că fac niște instituții similare prin țară. Ei bine, după niște plimbări pe drumuri la deal și la vale, cu hârtii, cu argumente etc, onor conducerea CJ mă anunță printr-o hârtie scrisă într-o impecabilă limbă de paltin că nu pot finanța evenimente culturale...
       Acum, n-ar fi un capăt de țară. Nu mai trebuie să aflu de la ei ce Cenușăreasă e cultura, dacă la nivel național bugetul Culturii începe an de an cu 0,... (zero virgulă ceva). Dar, din păcate se cam știe, cu dovezi negru pe alb, cum se cheltuiesc bani de la Consiliul Județean Argeș. Ei, cum? Păi, o serie de veleitari (niciun membru USR, deși există filială în oraș) au tot primit bani pentru „cărțile” lor de trei-patru ori mai mult per bucată decât am cerut noi pentru o revistă care împlinește 50 de ani. Apoi, sunt de notorietate stenogramele cu convorbirile erotice ale președintelui CJ pe facebook. Pe banii CJ, dl. președinte merge în Europa și în lume să reprezinte județul, se plictisește în hotel și agață fete pe facebook. Păi, de la nivelul ăsta de înțelegere a lumii și vieții, desigur, nu poate finanța evenimente culturale. (Cum vom avea timp, vom reîncălzi ciorba acestor stenograme, cu toată sila/mila). Apoi, același președinte a finanțat ani de zile, cu bani negri, un ziar pentru a ataca primarii incomozi din județ. Există în acest sens declarația facsimilată de ziare a șefului gazetei, aflat în arest pentru acuzația de șantaj. Acest președinte l-a mandatat pe un domn vicepreședinte ca responsabil peste cultura județului. Acest vice este un troglodit sadea. Vorbește dormind în deschiderea unor evenimente culturale chinuind limba română într-un mod barbar. Mi-e lene și silă să caut acum pe net niște discursuri de-ale sale pentru a exemplifica. Iar vicele a promovat în domeniul pe care-l păstorește niște dudui care n-au citit nimic, n-au auzit de Ceaikovski, nu știu cine este Victor Rebengiuc. Voi reveni cu exemple concrete...
      Dacă piteștenii aud dimineața prin Piața Milea din centru un tropăit, să se închidă în casă și în birouri. Trece turma de rinoceri de la Consiliul Județean. Rinocerii lui Ionesco sunt vii și merg la serviciu. Merg la serviciu pentru a face deservicii județului.

4 comentarii:

Unknown spunea...

cam asa este peste tot cu unele exceptii, evident

Ion Lazu spunea...

Marea nerușinare:
Revista lunară de cultură Argeș, fondată în 1966, într-un moment de ușoară destindere ceaușistă, și care în acest an va sărbători împlinirea a 50 de ani de neîntreruptă și rodnică activitate literară-culturală la nivel regional dar și național, apărând sub egida Uniunii Scriitorilor din România, editori: Consiliul local Pitești, Primăria Municipiului Pitești și centrul Cultural Pitești, a apelat, așa cum e firesc și cum se procedează îndeobște, la sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș, care, după pertractări, a refuzat orice ajutor bănesc, fie oricât de modest (cam 5.000 de lei). Aflu această veste descurajatoare de pe blogul scriitorului Dumitru Augustin Doman, redactorul șef al Argeșului. Scriitorul D.A.D., prudent din fire, pe cât de demn altfel, însă hârșit în lupta de ani lungi cu ”factorii de decizie”,vorbește despre sila/mila sa față de aceste persoane de-o obtuzitate sfidătoare. În ce mă privește, ca vechi colaborator al revistei Argeș, încă de pe vremea lui Mihail Diaconescu- GheorgheTomozei- Florin Mugur- Cezar Ivănescu, voi caligrafia cuvintele: scârbă, indignare, revoltă. Într-o țară unde lucrurile merg/se prăbușesc la modul catastrofal și unde pentru cultură bugetul prevede, vorba lui Andrei Pleșu: ”nimic virgulă ceva”, se găsesc totuși bani pentru oricâte extravaganțe, inclusiv pentru campanii electorale oneroase; ci nu se găsesc 5.000 de lei la sărbătorirea unei jumătăți de veac a revistei Argeș, una dintre cele mai prestigioase reviste culturale din România!
Rușine, rușine și iar rușine!
Ion Lazu

Augustin spunea...

Mulțumesc pentru susținere, domnule Lazu. Sigur că nu ne vom împotmoli noi în mocirla celor de la CJ Argeș. Sunteți invitatul nostru în 3-4 iunie. Discutăm în privat.

Popa spunea...


Sustin si eu protestul tau.

Cred ca te referi la "Rinocerul Romanesc-Halebardier", desigur,
care populeaza doar spatiul romanesc;
o singura familie , mai multe specii - in corpore
Dar, Diferit de bietul supravietuitor din Africa si Asia.

Acest tip de rinocer-romanesc nu va putea fi starpit curand
pentru ca sistemul creeaza conditiile aparitiei si dezvoltarii acestuia.

Exemplu : Candidatii la Alegerea din Jun. 2016 , toti apartin aceluiasi regn.
( Doar speciile sunt diferite)
A inceput campania stearpa.
Ei sunt acum in rut.

Daca si tu ai vota
ar fi sanse, poate
sa iasa un rinocer cu botina mai fina.
Dar va fi cu siguranta tot un rinocero.