marți, 30 decembrie 2014

Sociologie la botul calului

      Cică, trăim în democraţie, adică în democrahaos.
      Un ziar face sondaje on line, o frumuseţe de stupiditate. Se pune o întrebare (de obicei tâmpită!) şi se aşteaptă voturile celor care n-au altă treabă. Că-s copii, bătrâni, femei, paraşute de 45 de ani, ingineri sau sculeri matriţeri, ziarul primeşte de-a valma voturile lor şi trage cine ştie ce concluzii. Pe ce criterii sociologice? Nu contează deloc. Se fac sondaje care nu vor folosi nimănui, în spiritul poemului lui Mihai Ursachi: "Un om din Tecuci avea un motor/Dar nu i-a folosit la nimic".

      Să exemplificăm:

      "Aţi vrea ca Traian Băsescu să ajungă premier?" Ei, dacă o sută de zurbagii dintr-un cartier din Mizil vor fi de acord ca TB să fie premier, ei bine, marinarul, fie că vrea, fie că nu, şi dincolo de faptul insignifiant că-i trebuie o oarece majoritate parlamentară, el trebuie musai să devină prim ministru, că aşa dictează sondajul ziarului.

      "Credeţi că au existat terorişti la revoluţie?" Tot aşa, după 25 de ani, dacă nişte copii care se joacă pe internet votează că au existat, Parchetul Militar îi va chema pe respectivii terorişti şi-i va aresta pe capete.

      "E potrivită Tatiana Niculescu Bran pentru funcţia de purtător de cuvânt al Preşedinţiei?"  Domnul Klaus Iohannis n-a mai aşteptat rezultatul sondajului şi a numit-o pe doamna respectivă pe post. Cică, e potrivită. Sugerez ziarului să facă un nou sondaj cu întrebarea puţin întoarsă pe dos: "Este potrivită Preşedinţia României pentru un purtător de cuvânt precum Tatiana Niculescu Bran?" Cam asta ar fi întrebarea, după postarea doamnei pe face book în care se plânge de ce palat anost şi provincial e Cotroceniul!

       Şi alte, şi alte sondaje, două-trei pe zi, unul mai inept decât altul.

       Asta e, sondajele Gându-lui sunt croite după o sociologie la botul calului...

8 comentarii:

george geacăr spunea...

reginei maria nu-i placea castelul peles.
banuiesc ca trebuia executata.
purtatoarei de cuvant a presedentiei nu-i place palatul cotroceni pt ca are inca mobilierul, decoratiile si aerul ceausist in care a fost refacaut.
la zid cu ea!

Anonim spunea...

Din păcate, cred că noi am fost lăsaţi pe pământ ca să vadă lumea cum ajunge un popor care nu învaţă nimic din istorie...
Văd ultimele zile de domnie ale MS.Regele Mihai,cot la cot cu Ianuarievici Vâşânschi, şi ar trebui să zic că e bine... văd soldaţii la deszăpezire, ca în nişte vremi de care ne deziceam ca dracul de tămâie, dar, n-am încotro şi zic că e bine ...aud o purtătoare de cuvinte, supărată foc,că palatul cotroceniului mai păstrează amprenta ceauşistă... iarăşi zi că e bine... ştiţi de ce, domnule DAD ? Pentru că avem la îndemână ce vâna...DEpinde cum se îndură urmaşii lui Ianuarevici să ne dea dezlegare...Poate ne pun la încercare credinţa şi într-o primă zi de paşte, să ni se ducă buhul... Că tot degeaba...

Anonim spunea...

Să luăm aminte la evanghelia după un Cioran dumnezeiesc:
...Credeam, şi poate nu mă înşelam, că noi ne tragem din drojdia barbarilor, din pleava marilor năvăliri, din acele hoarde care, neputând să-şi urmeze drumul spre Apus, s-au aciuiat de-a lungul Carpaţilor şi Dunării,căutându-şi aşternut ca să dormiteze; masă de dezertori la marginea imperiului, golănime spoită cu o nimica de latinitate. Aşa trecut, aşa prezent. Şi aşa viitor !!!
Acum, domnule Doman, înţelegeţi de ce îl dădea Cioran, în 89 vicctorios pe Iliescu ? Cine putea fi mai potrivit să conducă o obşte de învinşi ?

Augustin spunea...

Referitor la prima parte, e perfect adevărat. Mi-a spus un istoric, care a lucrat 15 ani la scoaterea la suprafaţă a cetăţii Sucidava de la Corabia, că acolo au debarcat cohortele de sirieni aduse de Imperiul Roman. Din astea s-a corcit poporul român.
În privinţa lui Cioran, el n-a fost sadic şi ironic, el chiar a crezut în Iliescu, era şi el om, mai avea scăpări... Că n-a fost pregătit dinainte unul mai bun, asta ne fu soarta crudă!...

Draga Prietene spunea...



De remarcat intrebarea ta:

"Este potrivită Preşedinţia României pentru un purtător de cuvânt precum Tatiana Niculescu Bran?"

E cumva despre Logica Sociologica sau Sociologia Logica ?

Nu uita :

Un idiot bogat este considerat, în primul rând, bogat. Un idiot sărac este considerat, în primul rând, idiot.

Augustin spunea...

Da, prietene, sentinta asta de la sfârşit nu trebuie uitată. Ne uităm în jur şi ni se confirmă în fiecare minut.

george geacăr spunea...

draga tovarase anonim, ai grija sa nu se risipeasca, doamne fereste!, aerul si amprenta ceausista de la cotroceni. din cauza lipsei de vigilenta a unora ca matale, au fost demolate statuia lui lenin, ce sacrilegiu... si irakienii l-au smuls pa saddam din ciment, dovada neindoielnica de inrudire genetica. matale esti un dac pur, nu?

Anonim spunea...

Corectura corecturii
Fiind inevitabile confuziile, se întâmplă ca să zici ceva şi să te trezeşti cu o interpretare exact pe dos...Drept pentru care mă retrag cu arme şi bagaje, jurând că nu am să mai intru în viaţa pe vreun blog.