sâmbătă, 5 aprilie 2014

Invadatorii din grădina mea

Cum se scrie istoria? Simplu! La nivel mare, se scrie precum - la nivel mic - în grădina mea.

În cei 3000 de metri pătraţi de livadă din grădină, cu zece ani în urmă, am arat şi-am pus lucernă, cu care hrăneam vreo 30 de iepuri. Peste vreo doi ani, dintr-un colţ al grădinii şi-a făcut apariţia un parazit al lucernei, numit tortel. O iarbă mătăsoasă şi în acelaşi timp acaparatoare, ca nişte liane pe orizontală. Cu coasa normală n-o poţi tunde, doar cu motocoasa. În trei ani n-a rămas fir de lucernă.

Apoi, ani de zile, abia mai rezistau iarba sălbatică, pizda ţigăncii, cucuta, rostopasca şi  brusturele.

Anul ăsta, un trifoi frumos şi des ca frizura unui tânăr african face praf tortelul. Ce bucuros sunt! După ce voi tunde prima oară cu motocoasa toată livada, va fi un covor verde minunat.

Invadatorii sunt invadaţi.

Ca-n istorie!

5 comentarii:

ștefan s. spunea...

Interesantă această asociere a grădinii... cu istoria!

Într-adevăr, planta aceea cu nume licențios - Lamium purpureum - se mai numește popular și rușinea țigăncii, sugel, urzică moartă, sugărel, urzică roșie etc... Înainte vreme, oamenii de la țară foloseau planta ca decoct în tratarea epilepsiei și reumatismului. Unii se tratau, alții... Ca și astăzi, cu medicamentele de sinteză...

O duminică frumoasă să aveți!

ștefan s. spunea...

Dle Augustin, dacă vă pricepeți la chestii din acestea tehnice legate de pc, spuneți-mi cum să fac să instalez la blogul meu modelul dvs de a accepta comentariile primite... ,,Cu acordul administratorului acestui blog"!... Nu că aș primi prea multe comentarii, dar îmi place ideea în sine.
Mulțumesc și iertați îndrăzneala!
O zi frumoasă să aveți!

Augustin spunea...

Îmi pare rău, n-am habar. Mie mi l-a instalat fiul meu, eu sunt un tip total a-tehnic.
Cele bune, DAD

ștefan s. spunea...

Asta e, ne asemănăm puțin, avem oarece puncte comune!
Mulțumesc!
Toate cele bune!

Anonim spunea...

la noi tortelul e endemic, nu-l poţi stârpi cu nicio soluţie, indiferent c-ar fi verde de paris, galben de china...poate, numai cu chibritul lui Nero să i se vină de hac....