marți, 8 aprilie 2014

Democraţia! A nu se atinge!

Coana Europa, doamna asta UE tot vrea să ne arate democraţia la faţă şi tot amână, se tot codeşte, se face că ne lasă mână liberă, dar ne dă liste cu ce avem de executat, ne promite prosperitate şi ne măreşte doar preţurile, într-un cuvânt numai că nu ne spune: "Măi românilor, noi v-am da şi vouă puţină democraţie, dar ce să faceţi voi cu ea?"

Nu ştiu de ce asta îmi aminteşte de ce mi-a povestit odată Cezar Ivănescu la o sticlă de vin roşu. Profesorul lui de română de la Bârlad a ales pe vreo trei elevi, printre care şi Cezar, să le arate celebra Istorie a literaturii române... a lui Călinescu. I-a aşteptat într-o seară la uşă şi i-a supus la un adevărat ritual. I-a pus să se descalţe şi să ia nişte papuci căptuşiţi cu blană de oaie. Apoi i-a dus la baie să se spele îndelung pe mâini, ca nişte chirurgi, apoi să se şteargă îndelung şi să aştepte să se usuce bine. Chiar le-a controlat mâinile, să le verifice umiditatea care în exces putea dăuna tomului. S-au aşezat cu toţii la masa din sufragerie, profesorul a scos cărţoiul din raft şi l-a adus în faţa nesăţioşilor elevi. Dar, când să pună mâna învăţăceii şi să răsfoiască nepreţuita carte, profesorul s-a răzgândit brusc şi le-a zis: "Staţi la locurile voastre, că vă arăt eu, nu vă apropiaţi prea mult!..." Tare dezamăgiţi au plecat spre case liceenii bârlădeni... Aşa de aproape fuseseră de a atinge o carte faimoasă despre care se ţeseau atâtea legende!...

3 comentarii:

Ioan Viştea spunea...

Democraţie,cuvânt nefericit
pentru cine- într-un râu
de sudoare - caută
mari batiste de nori.
Ţară bolnavă de retorica lipsei.
Portocali îndepărtaţi.
Libertate ce-ncepe
odată cu sfârşitul.
Storuri trase.
Spălătoreasă cu ziua,
negociată, tocmită mereu.
Splendida dimineaţă
pe chipul hepaticului!

Augustin spunea...

Excelent poem!
Ai "scuza" totuşi că sursă de inspiraţie - berechet!

Anonim spunea...

Domnule Doman, ce bucurie să vă citesc aducerea aminte. Mai ales partea finală care dă semne că ieşiţi din uzanţa impusă în 89 prin acel comandament în interesul naţional: Nu părăsiţi aparatele, urmează un comunicat important...bla, bla, bla. Şi dacă am convenit să ajungem aici, tare aş vrea să vă aud spusa în legătura cu Tovarăşa Ana şi nenorocul ţărişoarei noastre de a avea un conducător reformator, dar din ăia bolşevici sadea. Hm????