duminică, 11 noiembrie 2012

Ce rămâne când nu mai există nici pic de patriotism?



      Manifest sau tacit, patriotismul adevărat nu mai există la români. El a devenit o tinichea în care mai bat cu ciocănelul sau, după caz, cu barosul un Vadim Tudor sau un Gheorghe Funar sau un Dan Diaconescu, bat pentru a câştiga niscaiva voturi, tot mai puţine în ultima vreme. Tot mai puţine, pentru că oamenii au tot aşteptat să vină ungurii, să ia Ardealul şi să-l treacă graniţa pe la Nădlac şi apoi să-l vadă pe Vadim cum se luptă cu fiara iredentistă la baionetă să salveze bietul pământ românesc. Nu e cazul. Nu-i mai crede nimeni, nici măcar ei înşişi nu se mai cred. Nu mai există nici măcar naţionalişti autentici pe care să-i socotim patrioţi convinşi. Patriotismul este un sentiment mort şi înhumat definitiv la groapa comună a istoriei României. Asta a reuşit clasa politică de la noi, să scindeze ţara: o pătură a devenit lacomă şi pragmatică până la a tranzacţiona totul, de la aurul şi petrolul ţării până la hidrocentrale şi combinate chimice&siderurgice şi până la adolescentele frumoase. Totul are un preţ, de obicei mic. Mentalitate de patron de hipermarket: vindem ieftin, dar mult şi ne scoatem. Ce treabă au ei cu patriotismul, nici nu se mai obosesc să-l simuleze! La polul opus se află masa mare de populaţie supravieţuind sub limita de jos a sărăciei, ocupată 24 de ore cu câştigarea cumva a 30-40 de lei pe zi să nu moară de foame în garsoniera ei, ea şi copiii şi bunicii ei. Lor nu mai are cum să le pese de un sentiment ca patriotismul, asta e tichia de mărgăritar a cheilor care sunt.
         A nu fi patriot e ca şi cum ai veni acasă de la serviciu şi a nu-ţi mai păsa nici cât negru sub unghie de casa pe care ai construit-o, de grădina cu flori, de livada din spatele grădinii pe care ai plantat-o cu mâna ta. A nu simţi nicicum apartenenţa la o familie a ta, la un neam, a-ţi fi scârbă că eşti din România şi a nu mai avea absolut deloc conştiinţa că faci parte dintr-un popor, ci poate doar dintr-o populaţie polarizată după cum am zis mai sus, toate astea au darul de a te aliena, de a te înstrăina faţă de semenul tău, de vecin, de rudă şi de coleg de serviciu.
         Culmea este că nici revolta n-o găsesc românii ca o soluţie, că până la urmă şi în asta ar exista un dram de patriotism. Dar nu, pătura bogată şi conducătoare îşi vede liniştită de procesul de vânzare-cumpărare, iar cea numeroasă este resemnată şi-şi plânge de milă sunând din bucium cu jale. Cei tineri se orientează din mers, iau drumul Occidentului cu bilet de călătorie doar dus, în cele mai multe cazuri. Trei-patru milioane de români (o ţară mai mică, o Lituanie, o Republica Moldova!) sunt în bejenie. Poate pe aceştia să-i încerce, după mai mulţi ani, un sentiment amestecat, de dor de rude, de copii, de părinţi, un sentiment confuz, dar nici acela nu poate fi asimilat cu patriotismul.
         Să observăm că nici în literatură patriotismul nu mai e temă de creaţie; aici este de înţeles, după ce 45 de ani sentimentul patriotic confundându-se cu dragostea de un partid vândut internaţionalismului proletar sau cu dragostea faţă de un dictator sau altul, cine-ar mai putea scrie literatură patriotică? Dar dacă patriotismul în literatură  este unul declarat şi deci lipsa lui ar fi pagubă-n ciuperci, lipsa patriotismului interior, simţit şi asumat în sinea omului este similar cu un handicap la nivel naţional. Ce mai rămâne când nu mai există pic de patriotism?

Niciun comentariu: