marți, 13 martie 2012

Gimnaziu în limba găgăuză

În ziua în care guvernul a dat, la presiunea şi şantajul UDMR, proiectul de lege de înfiinţare a unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş, ei bine, în aceeaşi zi onor guvernul a anunţat şi înfiinţarea unui liceu în limba romani. Acesta va funcţiona într-o cazarmă dezafectată din Republica lui Vanghelie, adică în sectorul 5 al Capitalei. Domnul general UNPR Gabriel Oprea a oferit spaţiul şi o masă caldă pentru tinerii studioşi. Pistoale, gloanţe, grenade... de astea să se descurce şi poporul lui Vanghelie, din ce-o mai fi rămas prin cotloane. La război ca la război! Anunţul ăsta cu liceu în limba romani e cu totul întâmplător, n-are nicio legătură, dar niciuna!, cu facultatea în limba maghiară de la Târgu Mureş, facultate care se înfiinţează cu carul înaintea boilor, în sensul că Senatul Universităţii n-a solicitat, ARACIS n-a aprobat, dar guvernul a hotărât.
Tot aşa, din ciclul Voi n-aţi cerut, noi vă oferim!, astăzi se va anunţa înfiinţarea unui gimnaziu în limba găgăuză la Crăcănaţii din Deal, unde există o familie mixtă, olteano-găgăuză, cu doi adolescenţi întârziaţi.
Mâine, fiind joi, guvernul şi Ministerul Educaţiei vor anunţa solemn deschiderea unei şcoli cu clasele 0 (zero) cu predare în limba catalană în satul Vreava de şapte case din judeţul Mehedinţi, unde nu e niciun preşcolar, dar, cine ştie, poate că se va naşte din familia de zidari sosită cu 5000 de euro de la Barcelona. Şi...să fim pregătiţi.
Vineri, fiind zi scurtă, guvernul va prezenta proiectul de înfiinţare a grupei mari de grădiniţă în limba kurdă în cătunul de pensionari nonagenari Aţipeşti din Munţii Apuseni.
Sâmbătă dimineaţa, domnul premier Ungureanu în persoană va deschide în direct la televiziunile B1 şi TVR Info grupa mică a grădiniţei cu predare în limba malgaşă în pădure la Corlăţel. Să fie acolo!
Duminică e zi de odihnă de la Dumnezeu, şi guvernul va pleca la Predeal, că nu s-a topit de tot zăpada. Dar de luni, se vor anunţa noi şi noi şcoli, în limbi de circulaţie internaţională, şcoli în care copii de toate etniile pot cădea veseli în haznale.

3 comentarii:

un cetăţean din cartierul meu spunea...

mă pregăteam să las un comentariu, dar m-am răzgândit.
este absolut superb!
o relaţie intrinsecă între mondializare, multiculturalism şi aparatul de stat excretor!

Augustin spunea...

Ei, cam aşa. Vom fi un model mondial de rezolvare a învăţământului în limbile naţionalităţilor conlocuitoare. Se pregăteşte o linie de predare în maghiară şi în nu ştiu ce comună din Teleorman unde au ieşit la recensământ 78 de maghiari. Primarul declară acum că, de fapt, nişte romi ţigani s-au declarat maghiari, că au crezut ei că au mai multe drepturi. Ceea ce e adevărat.

Fleur spunea...

Probabil ca recenzorul era tot rom.Altfel nu vad cum a incurcat rubricile...avem specialisti( cu diplome). Nu ne putem plange...