marți, 14 februarie 2012

Un popor de beţivi

Iată că-i întrecem pe ruşii din Siberia, care beau vodcă şi apoi mor sub gerul de minus 50 de grade (Celsius, nu alea din vodcă!). Liderul deputaţilor PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a hotărât că ăia 64 sau 80 (de fapt 74) de morţi în gerul acestei ierni teribile n-au fost decât nişte alcoolici care au adormit în drum şi i-a găsit moartea acolo. Hm! Ironia sorţii făcea că în judeţul Buzău murea un consilier local chiar în momentul în care cuvânta aseară cele de mai sus deputatul. Consilierul cu pricina a murit la datorie, el împărţea alimente de vreo zece ore la sinistraţii din comună şi a murit sub ochii consătenilor, de oboseală şi de ger - după primele impresii. SMURD-ul n-a mai apucat să-l prindă în viaţă. Pe acesta unde-l înregistrăm, domnule Toader? La morţi de alcool, la morţi de oboseală, de ger? Hai, că răspunsul îl ofer tot eu. Dacă era consilier PDL, a murit desigur la datorie. Dacă era unul din opoziţie, a fost o scârbă de beţiv.

9 comentarii:

george geacăr spunea...

cum o fi arătând preşedintele unui popor de beţivi?

Anonim spunea...

Tata Ceau, să ne ierţi,
că-n december am fost beţi !
Şi aşa ne-a prins ninsoarea,
viitura şi căcarea !

Toadere, plesni-ţi-ar uiaga şi-o cinzească,
bau să-ţi facă şi memeaca seacă !

Amin !

Augustin spunea...

@gg. Preşedintele unui popor de beţivi este desigur un om treaz luminat 24 din 24. Cisterna de whisky şi pivniţa de vin de la Voronin nu se pun.

Anonim spunea...

DE LA MITICĂ CANTEMIR CITIRE:

Având a descrie moravurile moldovenilor, subiect de altminteri necunoscut vreunuia sau doar câtorva dintre străini, iubirea de țară mă îndeamnă și-mi poruncește să laud neamul în care m-am născut și să pun în bună lumină pe locuitorii acestui pământ de unde mă trag; pe de altă parte, iubirea de adevăr se opune și mă împiedică a lăuda lucruri pe care dreapta judecată mă îndeamnă să le critic.


Cred că este mai bine pentru țară să fie puse deschis sub ochii locuitorilor ei mulțimea de păcate pe care le au decât să se lase înșelați prin lingușiri amăgitoare și prin dezvinovățiri iscusite, și astfel să fie încredințați că tot ce fac ei fac bine, în vreme ce toată lumea care are moravuri mai ales critică asemenea purtări.

Învins de argumentele acestei iubiri de adevăr, mărturisesc sincer că, în afară de credința ortodoxă și de ospitalitate, cu greu am putea găsi printre moravurile moldovenilor ce să lăudăm pe bună dreptate. Toate vițiile care se întâlnesc la ceilalți oameni stăpânesc și pe moldoveni, dacă nu totdeauna în mai mare măsură, cu siguranță însă nu în mai mică; calitățile lor, dimpotrivă, sunt rare și, cum sunt lipsiți atât de o bună învătătură, cât și de exercițiul virtuților, cu greu vei găsi un om care să strălucească prin virtuți față de ceilalți, afară doar dacă l-a ajutat o fericită înzestrare din naștere. Îngâmfarea le este mamă și trufia soră; dacă un moldovean are un cal de soi și arme mai de fală, crede că nimeni nu-l întrece, nu se va da
în lături să se lupte nici cu Dumnezeu, dacă e nevoie.[…]

Sunt glumeți și veseli, iar inima nu o au prea departe de gură, dar așa cum uită lesne dușmăniile, tot astfel nu păstrează prea mult prieteniile. De beție nici nu se dau în lături, nici nu se prăpădesc după ea; plăcerea lor cea mare este totuși să întindă mese de la a șasea oră din zi până la trei noaptea, uneori chiar până în zorii zilei, și să se îndoape cu vin până ce varsă. Totuși nu fac asta în fiecare zi, ci numai în zilele de sărbătoare sau pe timp urât de iarnă, când frigul închide pe locuitori între pereții odăilor și-i îndeamnă să-și încălzească mădularele cu vin. […]

Augustin spunea...

Aşadar, bunicuţul (bunelul, cum îl alintă moldovenii) Mircea Toader este discipolul lui Dimitrie Cantemir. N-a spus el din mintea lui cele de la Realitatea TV, el deci l-a citat pe înaintaşul său. Atunci, bineînţeles că-i prezint scuze că am înţeles greşit. Aşteptăm alte idei de la 1700 şi promitem să nu mai comentăm ca zărghiţii.

Anonim spunea...

ASTA NU MAI E DE LA BUNELU', E DE LA MIRCEA BĂLAN, ĂL DE SCRISE TREAZ "BEŢIA LA ROMÂNI" DACĂ NU EŞTI ÎNZÎPEZIT, NENE MITICĂ, IN PE LA TĂLICĂ SĂ DAI UNA MICĂ.

"In secolul al XVII-lea, Iasul avea in jur de 7.000 de locuitori. Dupa numaratoarea lui Celebi, in Iasi ar fi fost, in 1659, peste 1.000 de crisme, ceea ce ar insemna, scazind copii si femeile, ca o crisma deservea cinci ieseni". Nu era deloc rau, nu e asa? Cine s-ar incumeta sa repete ineditul recensamint in zilele noastre s-ar putea sa aiba surpriza unei similare descoperiri. Ma gindesc numai la faptul ca, pentru a strabate cei citiva pasi dintre Universitate si Biblioteca Universitara, coborind agale (cum altfel?) Copoul, trebuie sa rezisti tentatiei de a intra in vreo cinci circiumi. Drumul catre carte e pavat, se vede, cu tot soiul de oprelisti. Pe care unii, din pacate, nu ajung sa le mai treaca...

CICĂ TOADER A REGRETAT CĂ A VORBIT CAM BEAT !

Augustin spunea...

Eu acum vin la Iaşi o dată pe an, dar în anii 70 beam zilnic prin cârciumile din Copou, dar parcă nu erau atâtea. Stau şi-mi storc creierii şi nu-mi pot imagina unde pot fi atâtea între Universitate şi BE.
Toader se face că-şi prezintă scuze. Ceva luat, ceva pişcat cred că era, nu ca ăia din nămeţi, dar orişicâtuşi de puţin, la el - vorbitor în numele partidului - contează enorm.

Anonim spunea...

DOMNULE, ÎN ANII ĂIA DE TRISTĂ AMINTIRE, NEMERNICII DE COMUNIŞTI AU DĂRÂMAT ŞI AŞEZĂMINTELE CULTURALE NUMITE CÂRCIUMI, NU NUMAI EDIFICIILE ARHITECTURALE ŞI BISERICILE. A FOST CEA MAI NEAGRĂ PERIOADĂ ONTOLOGICĂ, AXIOLOGIĂ ŞI PRAXIOLOGICĂ.

NU GĂSEAI CUN CONCEPT SĂ TE SPRIJINI PE EL, UN SCAUN LA BERĂRIE, SĂ STAI DRACULUI ACOLO,IN NUCE, ANINAT DE-O BERE ŞI SĂ PRIVEŞTI GAAALEŞ, ÎN ZARE ŞI PE DUPĂ GARD, ÎN SPERANŢA CĂ APARE KIRKEGGARD...

ACU E BINE, VENIRĂ CAPITALIŞTII, NE FĂCURĂ CÂRCIUMI, NU MAI UMBLI CA DIOGENE, FĂRĂ BUTOI, DOAR ÎN IZMENE. EHEEEEI !

Augustin spunea...

Ferice de noi!