miercuri, 15 februarie 2012

Două mii de miliarde de euro

De peste douăzeci de ani, avem numai guvernări statistice şi contabiliceşti: 25 la sută tăieri de salarii, 10 la sută din români plecaţi la muncă în străinătate, 80 de morţi de ger (sau de alcool) în iarna începutului de an 2012, inflaţie de 80 la sută sau 50 sau 7 sau 5, creşterea TVA-ului cu 5 la sută, micşorarea dobânzii la depozite cu 2 la sută, creşterea numărului de impozite până la o sută şi, kilometru de autostradă din România (neconstruit!) e de trei ori mai scump decât în Europa... Cifre, cifre, cifre... Omul, românul, n-are nicio importanţă, doar cifrele contează. Până şi preotul meu calculează doar cât câştigă pe cap de enoriaş, nu-l interesează nici cât negru sub unghie sufletul acestuia. La fel medicul de familie socoteşte cât câştigă de pe urma pacientului. Guvernanţii şi-ar dori cu ardoare să ne ducem dracului cu toţii, dar mâna aia de oameni politici să câştige cât mai mult de pe urma cetăţenilor dispăruţi în neant.

Asta e limpede, nu mai trebuie demonstraţii superflue. Dar dacă în România asta plină de cei mai săraci europeni, sufletul şi confortul şi ideea de fericire a oamenilor nu contează deloc, poate contează totuşi întrebarea pusă retoric de Ion Ţiriac cu o lună în urmă şi pe care eu o repet deloc retoric pentru toate guvernările din ultimii 22 de ani: unde sunt cele 2000 de miliarde de euro produse în anii postdecembrişti aci în România cea leneşă şi neproductivă? Ei? Ce s-ar putea face cu profitul ăsta produs în România şi topit în băncile străine, fie că a fost dus de investitorii ce ne-au vizitat, fie că a fost dus de politicienii noştri avari în Elveţia? Aud?

6 comentarii:

Anonim spunea...

Cum ce s-ar face cu profitul ala? Alt profit, alte conturi in strainatate, alte articole semnate de tine aici...

Augustin spunea...

Mda! Zădărnicia zădărniciei, praf şi pulbere!....

Popa130 spunea...

Politica romana = borhot la greu !

Augustin spunea...

Părinte, e vorba de două trilioane de euro. Am putea cumpăra Grecia; mă rog, n-am putea, că ăia au coaie, nu se lasă cumpăraţi sau nu se vând.

Anonim spunea...

Nene, treaba cu coaiele grecilor are o motivaţie. UE le-a dat nişte bani, evident că nerambursabili, să pună ceva afaceri pe picere.

Văzând grecii atâta bănet la botu' lor, rămaseră muţi, aidoma troienilor în faţa calului de lemn, al lui Ulisse, grecoteiul şugubăţ, apoi îi prinse o bucurie damblagie,îşi frecară mâinile şi ziseră: "Băăăă, europeni bulangii, ştiţi ce facem noi cu banii voştri ? Tragem o paranghelie, psihi-mu, vreo 10 ani !"

Zis şi făcut, ani grei răsunară harfele şi sirtakiurile, în Olimp benchetuiau zeii, pe pământ papandreii, de masline şi portocale se ocupară metecii de prin România şi alţii, din alte părţi,tot cu foamea-n gât.

Într-o bună zi,că numai bună nu fuse, poporu' lu' Ulisse se trezi în faţa bancomatului aidoma evreul în faţa Zidului Plângerii. Văzând ei că-i lefterie mare-n sold, poftiră la alţi bani de la Coana Europa, că, de, onomastic asta-i tot a lor !

"Ca ce chestie, arhonda, ziseră mai marii UE, că doar v-am dat bani?!"
"Psihi-mu, ziseră papandreii, păi, cu ce aţi dat până acum abia de aţi plătit triunghiul isoscel, teoremele lui Thales din Milet, legile lui Arhimede, elementele şi alte socoteli aritmetice ale lui Euclid, teoremele lui Pitagoras, Organonul lui Aristotel ! Mai aveţi de plătit, otrava lui Socrate, Republica lui Platon, Poetica, Metafizica, Retorica, Etica Nihomahică, Politica, toate ale lui Aristotel, Moşu nostru ! Şi mai aveţi de plătit ceva, arhonda, ceva foarte important - Democraţia !, p-asta nu aţi plătit-o ! Clar? Să sară banu' !"

Hai, calimera, că mi-e somn, psihi-mu !

Augustin spunea...

Sigur că e o afacere a la Zorba, dar ce-mi place! Vezi câte a plătit UE grecilor?! Şi câte-i mai sunt de plătit? Că plăteşte democraţia (mă rog, DEMOCRAŢIA), asta aş zice că e o pedeapsă de la Dumnezeu care pare a le zice Lui Sarkozy şi Merkel: Aţi vrut democrahaos! Atunci, scoateţi banii!