luni, 23 ianuarie 2012

Vlad Scutelnicu, (neo)expresionist

Sastisit de politic, măcar pentru o oră, în seară geroasă de ianuarie, citesc poeme de Vlad Scutelnicu, poet din Botoşani. Iată un text cu accente expresioniste, nimic mai potrivit pentru aceste vremuri, pentru aceste vremi: "? ce pot spune eu despre/Înălţimile Lumii//din axa verticală a unei cruci/ori de pe vârful unui fir/de iarbă/lumea e la fel de înaltă//viorile vor fi ucise pe pământ/la fel ca în cer/ţipătul corbului va urca la fel/către sânge/lacrima începe să ude obrazul/când moartea izvorăşte/din gând//pe aţa subţire a zborului/mereu va fi aşa/pentru Noi, chiriaşi în/carnea durerii!"

Începe cu semnul întrebării, ca la Cezar Ivănescu, ca la poeţii spanioli...

Hm! "...ţipătul corbului va urca la fel/către sânge..."

3 comentarii:

ioana geacăr spunea...

Nu-mi place poetizarea excesivă, lumea ascunsă sub dale de metafore mai mult sau mai puţin originale... La Cezar începe cu semnul mirării! Fără mirare ar mai fi poezie adevărată? :)
Cred c-o să recitesc Montale, sau SJ Perse, pentru linişte...

Ion Lazu spunea...

Era să scriu că mie mi se pare interesantă poezia botoşăneanului, ; crucea, iarba, zborul vulturului, carnea durerii, mi se par mijloacele unei lirici dezinhibate. Văd că poetesa le consideră dale ce acoperă poezia. Mai pune şi domnia sa o... lespede peste rostirea tânărului poet bucovinean. Şi: da, în scrierea hispanică, atât cât cunosc eu, se pune la începutul frazei nu numai semnul exclamării ci şi cel al întrebării, după caz. Ca să fie prevenit cititorul la ce să se aştepte: întrebare, mirare sau frază obişnuită.
Crezusem că există loc îndeajuns pentru toţi cei ce se nevoiesc întru poezie...
Un gând bun, Lazu

Augustin spunea...

Ei, domnule Lazu, ştiţi şi dvs. că poeţii sunt...unici, nu mai acceptă că pot exista şi alţii în aceeaşi lume. Dar, staţi liniştit, că e loc totuşi pentru toţi. Pe la noi, la o lansare de carte de poeme vin şi vreo şapte-opt poeţi. Oricum e bine, la vernisajul unei expoziţii de pictură nu mai vine nici mort un alt pictor.