marți, 17 ianuarie 2012

Un om nefericit

Era de văzut dl. Gabriel Liiceanu la TV luni seara. Se întoarce în movila de la Păltiniş Constantin Noica. Autorul Tragic-ului este un personaj... tragic sau, oricum, nefericit. A scris în 1990 Apelul către lichele, un text care ne-a încântat. Acum, după exact 22 de ani, apelul a devenit caduc, ba a devenit un apel către el însuşi. Ne-a lămurit atunci de ce nu trebuie să fii sluga unui bolşevic ca Iliescu. S-a hotărât acum să fie servitorul umil al unui marinar veneric ("Balada marinarului veneric şi a femeii depravate" a lui Geo Bogza). Probabil că în contul avantajelor materiale, dl. Liiceanu a fost sunat de la TVR, că e criză, monşer, veniţi să vorbiţi proştilor, trebuie să salvăm puterea! Iar dl. Liiceanu a răspuns... apelului, a mers în studio şi ne-a explicat ce rău era acum dacă ar fi câştigat alegerile Mircea Geoană şi ce bine e că le-a câştigat Traian Băsescu! Păcat că oamenii sărmani din piaţă nu-l ascultau şi strigau ca inculţii: "Jos Băsescu!"
Măcar, dl. Liiceanu ar putea să creeze o teorie, un sistem, ceva, un studiu doct despre cum e să-l serveşti pe un ins grobian, incult, cu apucături de tiran în vremuri de minimă democraţie. Jean Jacque Rousseau, de pildă, îşi teoretiza scăpările de moralitate.

2 comentarii:

Opinie din popor spunea...

Cacat la Kil' dom' Doman
E semnu societatii'indestulate si prospere al epocii marinarulului veneric.

Ce frumos : "marinar veneric"

Ce atata mirare pa capu tau !

Ion Lazu spunea...

... ca să nu mai spunem că acelaşi J.J. o procopsise pe biata nevastă-sa cu vreo 6 (şase) copchii - scris aşa, ca să nu vă ducă gândul la copii xerox, la listări etc - şi. ca să nu-l sâcâie când îşi compunea Confesiunile sau se pierdea în visătorii cu cocoane, i-a înghesuit pe toţi 6 (şase) într-un orfelinat...Să tot pândeşti cocoane şi să le ademeneşti în boscheţi...
Lazu