vineri, 13 ianuarie 2012

Afumătoarea cu care ma mândresc

În mijlocul curţii, pe covorul de iarbă încă vag verde, am ridicat - ajutat de prietenul meu Marian Popescu - o afumătoare din scânduri de fag, cu acoperiş de tablă verde şi cu uşă cu geam. Prin geamul tot mai întunecat, mă uit de afară şi văd pe o slănină harta neagră a Africii. E cald în Africa de pe slănina din afumătoarea mea. Acolo, Hemingway vânează lei, iar Gabriela Szabo aleargă la întrecere cu antilopele şi gazelele. Scrutez prin geamul afumat şi văd pe Africa de pe slănină cum în Sahara nisipul - fir cu fir - se întăreşte într-un munte cât Kilimanjaro cel înzăpezit pe vârf. Pe slănina cea rumenită de un fin strat de fum se plimbă negresele cu ţâţele lor mari ca nişte amfore pleoştite.
În nordul Africii de pe slănină se iţesc pete de sânge negru şi şuieră gloanţe. Din când în când, ca din senin, se iscă vreo furtună de nisip, iar la potolirea ei rămân în urmă cadavre negre, întinse cu capul spre vest. Deschid uşa afumătorii din scânduri de fag şi tai cu grijă o bucată din nord-estul Africii. O tai felioare pe blatul de lemn şi mănânc încet şi gânditor la nemurirea sufletului, mănânc slănină cu pâine şi ceapă. Nord-estul Africii de pe slănina din afumătoarea mea are gust de trotil.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Dom'le, şi mie mi se întâmplă lucruri peste fire. Am un pahar special,de cristal, din care beau votcă. De la o vreme, pe acest pahar a apărut din senin harta Siberiei. Umplu paharul după tipic rusesc şi beau, beau şi când ajung în zăvoiul Amurului mă cuprinde o căldură stranie, după care nu mai simt nimic ! Nu spun că nu e bine, dar nu mai reuşesc să ajung la Baikal, ţinta vieţii mele.
Cu respect !

remus eduard spunea...

recunoscător cu totul pt prilejul ce mi l-aţi oferit de a mă entuziasma total la citirea acestui text cu totul minunat.
nu îmi rămâne altceva de făcut decât să privesc în gol şi să visez. doar aşa, golul din mine se poate umple cu arome, atingeri, culori şi sunete care îl desăvârşec în toată imperfecţia lor.
un text îmbibat cu metafore, din care nu mă mai satur să mă înfrupt.
îl recitesc precum un bulimic. iar şi iar.

Fleur spunea...

Si bunicul avea o afumatoare( cosul casei)
Odata, ne-a povestit cum aseza slanina, cum facea focul, cum o privea, cum isi pregatea meniul...

Sa fi vazut si el Fata Morgana... pe cosul casei!!!!

DOINA NEUMAIER spunea...

Sunt sigura ca te mindresti cu AFUMATOAREA ta ptr. ca esti si un bucatar SUPER!
Citind textul mi-am amintit de taica IANCU si de acele vremuri!
Iti doresc SANATATE MULTA!
DOINA NEUMAIER-GERMANIA