vineri, 19 august 2011

Idei de la mahmureală ale preşedintelui Traian Băsescu

Există un tip de idei pe care eu le numesc idei la mahmureală. Sunt simpatice şi te ajută să te dregi, merg dimpreună cu un pahar de ceva.
Este cazul ideii, altfel, valoroase a preşedintelui nostru (!) Traian Băsescu. Dumnealui vrea, nici mai mult nici mai puţin, crearea Statelor Unite ale Europei care să poată contrabalansa economic Statele Unite ale Americii. Ei, asta da idee! În primul rând, salut lărgirea sferei de preocupări a preşedintelui, e un lucru benefic pentru viaţa noastră mizerabilă de zi cu zi. Orice idee a primului om în stat care e dincolo de îngheţarea pensiilor, tăierea salariilor, închiderea spitalelor... nu poate decât să ne bucure. Ba, încerc şi un cinic sentiment de satisfacţie: ia să-i mai înveţe democraţie Băsescu şi pe europeni, că prea huzuresc.
Trecând la fondul problemei - un mod de a zice - ideea nu e rea. Adică, nemţii să vină în proiectul ăsta măreţ cu rigoarea şi punctualitatea lor şi, desigur, cu economia lor înfloritoare, francezii cu patrimoniul cultural, Elveţia cu turismul şi băncile, ţările nordice cu bunăstareaşi tot aşa. Iar noi, noi să venim cu ce avem noi mai reprezentativ: cu cerşetorii, ţiganii, clasa politică hoaţă şi coruptă până-n măduvă. Şi, desigur, cu promotorul ideii de SUE, care se vede deja preşedinte al uniunii.
Nu ştiu de ce, ideea asta de la mahmureală îmi aminteşte de crearea CAP-ului în sat la mine în 1963. Ţiganul, care toată viaţa stătuse la umbră şi doar seara ieşea prin sat să ceară o bucată de ceva de la unul şi altul, să nănâncă şi gura copiilor lui ceva, ţiganul ăsta s-a înscris primul la CAP. N-avea ce pierde. Căsuţa lui nu exista în acte, pământ n-avea, animale nu, utilaje agricole ioc. Ei bine, ţiganul se voia preşedintele CAP-ului şi îmi aduc aminte cum a venit la poarta bunicilor mei, oameni tineri în vremea aceea, să le ia caii, vacile, plugul, căruţa şi să le ducă la sediu. Cum s-a târât CAP-ul timp de aproape trei decenii nu mai are rost să vorbim. Interesant este că la noi, în râpele alea din Mehedinţi, ideea de la mahmureală a lui Lenin, Stalin şi Gheorghiu Dej, a fost implementată de ţiganul satului. Asta spune tot. Păstrând proporţiile, cam aceiaşi sorţi de izbândă poate avea ideea de la mahmureala preşedintelui Traian Băsescu.

Niciun comentariu: