marți, 15 martie 2011

Istorie, politică şi cultura ştreangului

Csibi Barna, funcţionar în Direcţia Generală a Finanţelor Publice Miercurea Ciuc, a cerut de la Primărie o autorizaţie de "manifestare literară" în centrul oraşului pentru astăzi, 15 martie, în următorii termeni: "Doresc să organizez o acţiune istorică, informativă, în legătură cu evenimentele din timpul revoluţiei ardelene din 1848-'49. (....) În cadrul acţiunii se vor prezenta descrieri de evenimente, copii după desene contemporane, păpuşi de paie, de carnaval, etc.(...) Vă asigur că acţiunea de atragerea atenţiei se va desfăşura în mod paşnic şi civilizat".
Cât de civilizat, vedem mai la vale. În fapt, acest domn civilizat, în faţa unor copii preşcolari şi din clasele primare, a prezentat un spectacol cu o păpuşă de paie având chipul lui Avram Iancu - încă o dată, în faţa copiilor - pe care a spânzurat-o, ţinând şi o cuvântare simţită: "Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor".
Eu şi soţia mea am locuit/lucrat trei ani în secuime, acolo ne-au prins evenimentele din decembrie 1989. N-am avut niciun fel de incidente cu localnicii din Baraolt, deşi erau şi atunci extremişti în rândul secuilor.
Dar, paşnic cum sunt, mi se pare intolerabil ce s-a întâmplat de ziua Ungariei la Miercurea Ciuc. Un cetăţean român (nu contează etnia) batjocoreşte barbar un erou al naţiunii române, în râsetele candide ale unor copii. Dacă asta e sărbătoare, halal! Cum dl. Csibi Barna este membru UDMR, partid aflat la guvernare în România anului 2011, cine mă asigură că individul şi ciracii lui nu mă vor spânzura imediat ce li se năzare că trecând prin zonă (o fac de două ori pe an) şi claxonând un viţel care încurcă circulaţia, acest lucru fiind luat ca un atentat la demnitatea secuilor civilizaţi.
Cum scriam cu câteva zile în urmă, toţi preşedinţii UDMR de până acum sunt poeţi, şi chiar buni (eu i-am citit în traducere, desigur). Actualul preşedinte, Kelemen Hunor, e chiar ministrul Culturii din România, deloc din Ungaria. Domnule Kelemen, puteţi să ne explicaţi relaţia dintre istorie, politică şi cultura ştreangului?

5 comentarii:

kelement humor spunea...

aceasta relazio este o relazio intre istoria care noi o invatam in limba magyara, politica care o facem noi ptr magyari si streangul care face guvernul romano-magyar ptr tara romania.
istenem, istenem!

Anonim spunea...

Cititi de pe net pe istoricul american LERRY WATTS,ca sa vedeti ce prieteni buni a avut si are poporul roman.Eminescu spunea ceva despre"cine a indragi strainii",referindu-se la evrei,bulgari,greci,ecuatie rezilvata de istorie,ramanand maghiarii si tiganii.Maghiarii acum
sunt unguri,iar tiganii,rromi.Adica
un fel de romani mai negri,lenesi
si hoti.Despre evrei ,sunt romani
cu desavarsire,care au contribuit deplin la dezlipirea Basarabiei si
Bucovinei de la sanul tarii,Amintesc pe Walter Roman,Ana
Pauker,Avrum Bunaciu,Iosif Kisinevschi,Lotar Radaceanu,Leonte
Rautu Teoharie Georgescu Silviu
Brucan etc.Asi parafraza un pic pe A.C.Cuza,i-a dat o replica lui
Dacian care,evreu fiind,si-a ales un
nume tocmai de la temelia istoriei noastre si care se potriveste de minune si in cazul Marelui roman Petre Roman.
Epigrama lui A.C.Cuza adresata
profesorului Dacian.
Replica;
Se numeste Dacian ,
Dupa nume nu-i jidan,
Dupa asta-obraznicie,
Nu se poate sa nu fie.
Dar se poate -nlocui f.bine si
cu "ROMAN",este mai la obiect.
Alles Gute!

Anonim spunea...

Delirurile naţionaliste, primitive (păpuşa lui Avram Iancu spânzurată - crimă de " lese-majeste" istorică!!!)generează replici la fel de schizoide care împing România mai departe în întunericul istoric fascist sau şi mai departe... Europa plânge pentru ţara care nu-şi găseşte drumul şi se macină în radicalisme isterice.

Anonim spunea...

"deliruri nationaliste,primitive,"
genereaza "replici schizoide",care inping Romania in intunericul fascist etc..Pai Romania permanent a fost acuzata de toate relele din lume.Imperialismul roman,expresie
care bantuie si azi in capul unor
vecini din sud si est.Ei sunt ori teroristi,(cazul lui MIhaita COFARIU,a lui Ilascu ,Leonida Lari,Ivantoc etc)criminali de razboi(cazul Maresalului ANTONESCU
,care a inlesnit ca mii de evrei sa plece ln Israel de la Constanta
in 1942.Amintesc si de vaporul scufundat de rusi.Ce a facut rusii nu se considera crima?
Auzi domnule taiat imprejur,ce frumos "plange EUROPA"..cu lacrami de crocodil ca "nu-si gaseste Romania drumul"spre nicaieri.Pai
Romania a fost dirijata tendentios
sa-si distruga industri grea ,a
constructilor de masini,cea usoara
,alimentara,flota de pescuit,comerciala,mineraliera,
petroliera.S-au luat petrolul, gazele,padurile,energia ,minele,
forta de munca calificata ca mana de lucru ieftina.Urmeaza pamantul agricol,statiunile balneo-climaterice,muntii etc.Degeaba i se canta romanului imnul in fiecare dimineata,nici nu se trezeste, nici nu se desteapta.
Politicieni mafioti,justitie corupta,legi neghioabe si strambe.
Tara lui Papura Voda!
Amintesc constatarea regelui INGURTA dupa ce a fost audiat in
Senatul Roman pantru tradare;"O
ROMA,la tine totul e de vanzare ,
pana si TU,lipseste numai cumparatorul!(citat din memorie)

Anonim spunea...

Cei ca acest descreierat au mai facut-o si alta data.Amintesc de
DOJA,Crisan,Horia ,Cloaca,Baba Novac,Mihai Viteazu,etc.Zeci de sate Romanesti nimicite cu cruzime
de catre asa zisii "revolutionari
maghiari",aratandu-si vitejia
omarand copii,femei si batrani.
Pentru crimele care le-au facut in
Europa,au fost crestinati cu forta
insa rezultatul este ceiace se vede
.Chemarea strabunilor este mai puternica decat orice religie.
Religia lor este crima iar legea
ar trebui sa-l puna pe acest individ in locul papusii,pentru a nu mai instiga la crima !