Societatea Scriitorilor Târgovişteni are un proiect ambiţios, Caietele “Litere”, un fel de legitimare a asociaţiei prin producţiile literare. Acum îmi ajunge pe masă numărul 1 al acestor Caiete, respectiv În căutarea unui topos liric (antologie de poezie a SST) (Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2006). Coordonatorul seriei şi postfaţă – Mihai Stan, cuvânt înainte şi selecţia versurilor – Tudor Cristea, note bibliografice – Victor Petrescu.
Ce se remarcă de la o primă privire? Desigur, varietatea de stiluri, având în vedere că antologia nu este alcătuită neapărat pe criterii estetice, care să reunească partizanii unui curent, ai unei generaţii sau măcar ai unei mişcări cu program cât de cât închegat, ci în primul rând pe criteriul apartenenţei la o organizaţie nonguvernamentală similară Uniunii Scriitorilor. Apoi, nu putem să nu remarcăm începutul caietelor cu poezia, Târgoviştea fiind locul de origine al poeziei româneşti, al Văcăreştilor cu testamentul lor cu tot. Tudor Cristea, ca antologator, este un critic lucid, explică în prefaţă modul cum a operat selecţia şi face remarci valabile nu doar pentru poezia din culegerea de faţă, dar pentru întreaga poezie română de azi: “…poezia târgovişteană nu-şi asumă suficient spaţiul cultural în care este scrisă, nu creează, printr-o atare asumare, un topos liric recognoscibil, preferând alinierea la formule uzitate curent şi, eventual, acreditate de critică. De aceea ea este interesantă, pentru moment, nu prin imaginea de ansamblu, ci prin aceea a câtorva individualităţi creatoare care o compun. Dar care nu i se şi impun, din păcate…”
Dar Tudor Cristea vorbeşte şi din postura de poet, e adevărat că unul parcimonios cu apariţiile editoriale, un poet cu acces la temele mari (dragostea, moartea…) pe care le tratează apoftegmatic şi în imagini memorabile: “fiecare rămâne singur cu moartea sa/dimineaţa priveşte prin geamul umed/maşinile salubrităţii cărând/fără zgomot/în afara oraşului/ultimele resturi de melancolie…”, o poezie livrescă, de critic, în spiritul lui Gheorghe Grigurcu, de pildă, un alt critic-poet sau poet-critic: “Mici resturi. Lumină/crudă. O frântură/de gând. Firimituri/de cuvinte. Pe masa/metalică mâna/care scrie, mâna/care tace. Între viaţă/şi moarte”.
Mai sunt de semnalat accentele neoexpresioniste din poezia tinerei Mihaela Dimitriu, apoi bacovianismul lui Dan Gâju: “Îmi pare că ninge-n rafale,/cocote de lux trag să moară;/mă doare o coastă, mă doare,/şi parcă o coasă barbară/îmi şuieră-n creştet…”, dar şi sensibilitatea lui Grigore Grigore: “Mă doare litera pe care/nu pot s-o îmbrac în cuvânt/cum mi se pare/că-l doare/pe soare/un val de pământ”. Mai sunt de semnalat regretatul Nicolae Neagu, Daniela-Olguţa Iordache, Iulian Filip.
În loc de orice concluzie, aş spune doar că antologia de faţă este una exemplară pentru un fragment de poezie dintr-o anumită zonă (nu doar geografică) în raport cu poezia românească de astăzi, în general. Dacă fragmentul ilustrează în mic totalitatea, atunci asta e.
6 comentarii:
Azi a murit Adrian Paunescu.
Nici-o consemnare Dom' Doman pa Blogul Dumneavoastra ???!!!
Da' vorba poetului :
" Purtati-va de grija Fratii mei"
Vineri, 05 noiembrie 2010 Sursa: Antena 3 Autor: Antena 3
Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii şi s-a făcut remarcat după ce a înfiinţat Cenaclul „Flacăra". Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creaţie literară.
Adrian Păunescu s-a născut în localitatea Copăceni din Basarabia, pe 20 iulie 1943. Şi-a petrecut copilăria în localitatea doljeană Bârca, iar studiile le-a făcut la Craiova şi în Capitală, fiind absolvent al Universităţii Bucureşti.
A debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. "Repetabila povară", "Totuşi iubirea", "Analfabeţilor" şi "Tăierea porcului" sunt doar câteva dintre poemele cu care s-a remarcat.
Adrian Păunescu a scris şi literatură pentru copii şi proză fantastică şi a lucrat ca redactor pentru reviste ca "România literară" şi "Luceafărul". A condus revista "Flacăra" şi cenaclul cu acelaşi nume.
Tatăl lui, învăţător de orientare liberală, a fost închis de regimul comunist timp de 15 ani, iar din această cauză poetul a avut probleme în tinereţe.
Relaţia lui cu regimul Ceauşescu rămâne însă ambiguă, el lăudându-l şi criticându-l în acelaşi timp pe dictator. Căzut în dizgraţie în 1985, Adrian Păunescu nu şi-a ascuns după Revoluţie orientarea de stânga. A intrat în Partidul Socialist al Muncii, iar în ultimii ani a fost senator PSD.
Adrian Păunescu a fost căsătorit de două ori. Mai întâi cu poeta Constanţa Buzea, cu care a avut doi copii şi cu apoi cu Carmen Antal, cu care a avut o fată.
Păunescu a fost premiat anul acesta cu "Meritul Academic" pentru creaţie literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române
Nicio consemnare, e adevărat. L-am criticat destul. E momentul să mă opresc. În 5 noiembrie 2010 s-a încheiat cu adevărat epoca ceauşistă. Dumnezeu să-l ierte, că are - slavă Domnului - pentru ce!
A murit Paunescu si " s-a incheiat cu adevarat epoca ceauşistă"
Sa va futu +( pron. pers. neacc. în dativ, cu variantele eufemistice ắtu-, tu-)in gura da prefacuti ce sunteti.
E bravo !
Acu poa' sa se dezvolte-n voie
adevarata lume a poetilor si scriitorilor care trebuie sa defineasca noua epoca de dupa Paunescu .
Noua era plina de scriitori perversi care se screm in vocabularul analitic sa-si descrie obsesiile sexuale ,
labagii la care nu li se mai scoala ; curve si frigide nefutute care-si descriu vaginul intr-un roman intreg .
Criticii, desigur, trebuie sa-i aduca pe scena, sa spuna ce capodopera, iar lumea sa le venereze opera .
Obsedatul Brumaru [ care urmeaza sa se duca] nu va mai avea nici el valoare in fata literaturii moderne in care vaginul din punct de vedere futire este centrul universului,
Acela care va descoperi noua denumire pentru pula si pizda va primi Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce cu inscriptia modificata : " In Púle,Genere et cordres fratres "
Deci,
ca sa fie clar domnule Doman
Paunescu a fost un adevarat potent.
Ati inteles .Potent.
Adevaratul poet se trage din potenta.
- inmormantarea lui paunescu alaturi de eminescu este un mesaj politic ?
- desigur. mesajul este acela ca generatia prezenta traieste datorita penicilinei dar moare datorita viagrei.
Trimiteți un comentariu