duminică, 25 aprilie 2010

Comuna Curtea de Argeş

Astăzi, cetăţenii oraşului Căzăneşti din Câmpia Ialomiţei au fost chemaţi la urne, să hotărască - prin referendum - revenirea localităţii la statutul de comună. Locuitorii - înţelepţi şi de bun simţ - nu mai vor să fie orăşeni pârâţi, se doresc din nou ţărani. Nu ştiu rezultatul referendumului şi nici nu mă interesează foarte mult.
În schimb, recunosc că ideea este bună şi aplicabilă la Curtea de Argeş - prima capitală a Ţării Româneşti, unde eu însumi trăiesc. Vreau şi eu referendum pe Valea Argeşului. La Curtea de Argeş există un singur bulevard cu o singură bandă de circulaţie, cealaltă servind de parcare, în rest, majoritatea străduţelor fiind pavate cu piatră de râu probabil de pe vremea lui Neagoe Basarab, deci pe la începutul anilor 1500. Trei sferturi din oraş nu au canalizare. Pe spaţiile verzi pasc liniştite oi, vaci sau iepe, adică soţii de cai. Se plătesc taxe şi impozite ca la municipiu pentru servicii ca la comună. Peste 70 la sută din forţa de muncă a oraşului pleacă în fiecare dimineaţă cu maşini, cu tren, cu maxi-taxi la Piteşti. Spre deosebire de multe comune, care au echipe de fotbal în Liga a II-a, a III-a, a IV-a, Curtea de Argeş nu are deloc, deşi în Liga I există o echipă numită Internaţional (!) Curtea de Argeş, aceasta jucând de doi ani pe teren...propriu la Mioveni sau la Piteşti cu jucători albi şi negri care, în majoritate, n-au văzut niciodată municipiul de pe Argeş puţin mai lung decât o comună mai mică şi puţin mai lat decât un sat mai mare.
Pentru toate acestea şi pentru altele în plus, propun ca într-o dumincă viitoare să se organizeze şi la noi un referendum pentru întoarcerea la statutul de comună.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Niciun comentariu: