marți, 22 decembrie 2009

Groparul Cotidianului

A fost odată, în anii 70-80,  un reporter talentat. Lumea zicea că era cel mai talentat de la Geo Bogza încoace. Reportajele lui au fost strânse în trei cărţi şi au fost comentate de unii critici drept cărţi de reportaj literar, de alţii cărţi de proză veritabilă. Acesta era Cornel Nistorescu. L-a pierdut, însă, lipsa de caracter. Omul e tarat. 

Revoluţia l-a prins undeva în ţări din lumea a treia, să scrie reportaje pe placul tătucului Ceauşescu. Dar s-a orientat, s-a descurcat. A făcut echipă cu Mihai Cârciog, un tehnoredactor din presa literară din anii 70-80, dar om echilibrat şi de caracter. Pe mâna lui şi exploatându-l pe Ion Cristoiu, după zece ani de la revoluţie, Nistorescu s-a trezit cu trei-patru milioane de euro în buzunar, bani puşi la dospit în bănci din Elveţia. O parte din aceşti bani i-am produs chiar eu, scriind cinci ani la Evenimentul Zilei, în perioada în care ziarul avea tiraj de peste 600 000 de exemplare. Dar, la plecarea lui Cristoiu, patronul Nistorescu ne-a dat afară pe toţi cei din echipa fondatoare şi a dus ziarul la câteva zeci de mii de exemplare, vânzându-i brandul pe banii de mai sus (partea lui). 

De aici încoace, personajul a deraiat complet, devenind editorialistul lui Adrian Mititelu la ziarul acestuia de la Craiova.  În august, oligarhul Sorin Ovidiu Vântu l-a numit director la Cotidianul, cu scop precis, de a contribui alături de Realitatea TV şi Jurnalul Naţional şi Antenele lui Voiculescu la dărâmarea lui Traian Băsescu. Dar, cum fostul reporter talentat a făcut-o ca ultima slugă obedientă, dar idioată, devenind unul din ciuruiţii marinarului, astăzi ziarul îşi dă obştescul sfârşit şi e îngropat. Mogulul Vântu este dezamăgit, obiectivul său n-a fost atins, deci mercenarul Nistorescu poate pleca acasă. Sigur, el nu pierde nimic; el a câştigat enorm aici, are milioanele de euro în Elveţia, dar seniorul Ioan Raţiu se răsuceşte în mormânt că visul lui se risipeşte ca un fum. 

Ceea ce au construit timp de 18 ani mai multe echipe de ziarişti profesionişi, îngroapă astăzi Nistorescu, ins prost şi îngâmfat, jalnică slugă de presă. Să-i fie de bine! 

Un comentariu:

Anonim spunea...

domnule Doman,fiti mai profund! cei ce pierd sunt tinerii jurnalisti ajunsi in somaj si publicul care asocia Cotidianul cu o echipa de elita! CA NISTORESCU sunt cu sutele,ei pun pe butuci o tara intreaga si,totusi,nimeni nu-i CIURUIE!