luni, 7 noiembrie 2016

Pietrele prețioase ale lui Solomon



                            
        Se știe, înțeleptul rege Solomon a fost plăcut Domnului la început de...mandat, pentru că n-a cerut averi, aur și preamărire, ci înțelepciune. Apoi a cam fost pierdut de femei, care l-au corupt să creadă în idolii lor. Ei, dar nu asta voiam să spun, ci faptul că se scrie în Cartea Regilor cum că Solomon a avut sute de femei străine: moabite, amonite, idumiene, hetite și amoriene. Nu-i așa că sună ca niște pietre prețioase?
                                                                              *
      Cărțile „cititorului” contemporan: cartea de identitate, cartea de vizită, cartea de credit, cartea funciară, cartea de muncă, cartea albă a securității, cartea de bucate, cartea poștală, cartea de alegător, cartea de telefon, E-book, cartea de joc, audiobook, cartea neagră a guvernării, cartea singură pe care se joacă totul...
                                                                                 *
       Dialog din Teodor Mazilu: „Să ieșim la aer, să vedem ce mai e nou în lume, ce gândesc alții, că uite, vine bombardamentul informațional. Avem nevoie de lupta de opinii. Știi ce e lupta de opinii? Grosu: Știu, tovarășe Sandu. Doi oameni  care au aceeași părere și se jenează s-o spună. Sandu: Ești un idiot! Grosu: Mă flatați, tovarășe Sandu!”
                                                                                   *
       După o viață de citit, Manoil nonagenarul cel trist și împuținat la trup s-a ales cu o grămăjoară de pietricele colorate la poalele unui munte de cenușă.
                                                                                     *
        Ziua are dimineață, amiază, seară și noapte.
        Dimineața are amiază, seară și noapte.
        Amiaza are seară și noapte.
        Seara are noapte cât cuprinde.
        Noaptea e fericită în negura ei discretă și creatoare.
                                                                                       *
         În orice biserică, indiferent ce ar citi/cânta preotul, eu nu aud decât jelania abia murmurată a lui Iov cel care aștepta lumina și primea întunericul.
                                                                                        *
        Un portret în nu și nici, portretul lui Leonică din „nuvela pesimistă” Broaște...destule a lui Caragiale: „Părul lui nu era nici negru, nici galben, nici castaniu; fața nici oacheșe, nici bălană, nici smeadă; ochii nici negri, nici verzi, nici căprii. Nu era nici cârn, nici năsos, și urechile le-avea potrivite. Nu era nici mare, nici mic, nici gras, nici slab, nici nalt, nici bondoc, nici subțire, nici gros. Afară de astea, nu era nici bun, nici rău, nici iute, nici deștept, nici prost. Cu un cuvânt, nici prea-prea, nici foarte-foarte. ”. Așadar, un portret exemplar făcut în conotație negativă, un portret în nu și nici.
                                                                                      *
         Între bibliotecă și bordel se află mereu o cârciumă. Luciditatea trebuie pierdută treptat.
                                                                                       *
         Jules Renard, cenzorul ironic al vremii sale: „E o carte despre care spunem: S-o citim imediat ca să nu trebuiască s-o citim mai târziu!”
                                                                                        *
        Poemele numeroase ale cărții, frumoase ca florile galbene de păpădie. Peste o vreme, cititorul și le-aduce aminte, vrea să să le revadă. Dintre file zboară un puf alb-cenușiu, ca un nimic multiplicat în milioane de puncte zburătoare.
                                                                                          *
          Poem concentrat de Leo Butnaru într-un vers, Monostihul frumuseții: „Câtă frumusețe în ceva ce nu se vede! – Aerul...”
                                                                                         *
        Zisa lui Isus, ca un testament al fiecărui scriitor de la noi și de aiurea, de ieri și de azi: „Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați”. (Ioan, 16; 12).

Niciun comentariu: