Guvernul României s-a mutat la Iaşi în timpul Primului Război Mondial, când ţara era ocupată de armata germană. Era o retragere forţată, o ştiu din Memoriile lui Constantin Argetoianu şi ale lui Alexandru Marghiloman. Vremurile erau tulburi şi deosebit de triste.
Guvernul României s-a mutat la Iaşi şi alatăieri, în septembrie 2014, la nunta fetei baronului local Gheorghe Nichita. Cu acest prilej aflu din memoriile la zi ale ziariştilor (să sperăm că neacoperiţi) că s-au asfaltat străzi, s-a zugrăvit Casa Căsătoriilor, s-a pus gazon pe suprafeţe întinse din oraş pe unde urma să treacă nunta cu guvern cu tot; pe banii Primăriei, desigur. Că doar oraşul e al primarului, domniţa aşişderea. Vremurile sunt tot tulburi, dar iresponsabil de vesele.
Aşadar, un moment istoric cu repetiţie: mutarea guvernului la Iaşi.
Al doilea moment istoric este unirea românilor, după cea de la 24 ianuarie 1859, preconizată de premierul-candidat la Cotroceni Victor Ponta pe Arena Naţională. Deja o pune în practică. Unirea guvernului cu baronii locali, acum la bucuria nunţii domniţei Nichita, mâine la tristeţea nu ştiu care. Ce rău îmi pare că sunt un Moş Roată şi n-am cum fi unit cu cei care doar dau ordin să fie mişcat bolovanul!...
Iată, două evenimente istorice în reluare, două evenimente istorice surogat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu