vineri, 10 august 2012

Independenţa instituţiilor. Care instituţii?

Traian Băsescu face apeluri zilnice către adversarii săi politici să nu facă presiuni asupra Curţii Constituţionale şi a altor instituţii independente. Ba, preluând poziţia lui Băsescu, şi Barroso somează guvernul să lase Curtea să-şi clarifice poziţia. O lume întreagă este îngrijorată de fecioria Curţii Constituţionale, dar domnişoara asta nu mai e de mult fată mare, ba aş zice că are toate bolile venerice posibile. TB e îngrijorat să nu fie şubrezită CC. Dar Curtea asta este făcută ţăndări din interior. Se trimit hotărâri şi erate la hotărâri spre Monitorul Oficial la şase dimineaţa, hotărâri luate de nu se ştie cine, semnate cu bară, de care judecătorii în vişiniu n-au habar. Iată cum arată cea mai importantă instituţie a statului român la 2012. Trei dintre cei nouă judecători au apărut la televiziuni şi au denunţat falsurile şi ilegalităţile din interiorul Curţii, atât de apărată de Comisia Europeană. Şi ce Curte este aceea care de ani de zile hotărăşte că o lege sau alta este constituţională în proporţie de 5-4. Eu credeam că o lege este sau nu constituţională. A noastră a creat acest precedent în lume. Plus că are probabil angajat filolog experimentat, că hotărârile nu sunt deloc clare, ci subtile, esopice, calamburoase.  În acest caz, cu tot respectul, cei nouă megajudecători ar trebui trimişi acasă, şi aşa unii au peste 80 de ani, de ce să le mai dai salariile alea de  patru-cinci mii de euro? În locul lor să rămână un secretar care să hotărască de unul singur că toate legile sunt constituţionale în proporţie de 5-4 pentru cei de la putere.

În schimb, Parchetul, cealaltă instituţie "independentă" lucrează la foc continuu: arestează listele electorale, intimidează fătucile de pe litoral, interceptează convorbirile miniştrilor, cheamă la declaraţii miniştri, secretari de stat, înalţi funcţionari publici, directori generali. Lucrează cât se poate de independent. Seara zice Traian Băsescu: "Nu e bine, domnu' chestor! Nu e bine!" Iar a doua zi, domnu' chestor e chemat la Parchet, nu contează că e weekend! Seara următoare, din faţa garajului, zice TB că ministrul cutare nu-şi face treaba. A doua zi e chemat la Parchet. Curat independent, coane Fănică!

Post scriptum: Până acum nu mi-am permis niciodată să-i zic preşedintelui Băse, Chioru', Chiorbaliu etc. Dintr-un minim respect pentru preşedintele ţării, oricine ar fi el. Ei bine, de pe 29 iulie, Băsescu nu mai este preşedintele meu şi al celor 7,4 milioane de români (...din cei 5,2 milioane care l-au ales!), aşa că respectul meu s-a dus pe apa sâmbetei. De acum, îmi voi permite să-i zic că e demagog, bezmetic, ipocrit, hoţ de flotă şi de case de la stat, că e grobian şi tupeist... Dar, pentru început e cam suficient.

2 comentarii:

ecrire et delire spunea...

acu' cinee preşedintele româniei? că eu îmi dau seama că avem doi: barosso şi merkel!

Augustin spunea...

Cam ăştia sunt, dar au un sifon în ţară, pe numele lui... Dar m-am săturat să întinez blogul cu numele lui de căcat incipient.