miercuri, 25 aprilie 2012

Într-o Românie în derivă, nici ţiganii nu mai sunt ţigani

A apărut o nouă ediţie a DEX-ului, una în care Consiliul Naţional al Combaterii Discriminării are un important cuvânt de spus. Ce lingvişti, ce tradiţie, ce specialişti!? CNCD dictează. Doar un exemplu. Cuvântul rom a suferit mici modificări, el desemnând "un membru al unui grup minoritar originar din India etc." Dar ţigan nu mai e de departe ceea ce ştiam noi. Răgălie de la colţul străzii care-ţi fură găinile şi zice "Haoleo, să moară mama!..." nu mai e ţigan. Ţigan este, conform DEX, "epitet peiorativ dat unei persoane cu comportament necivilizat". Hm! Adică, englezul blond şi grăsuliu care însoţeşte echipa de fotbal Arsenal Londra la Milano şi se comportă ca un porc, îmbătându-se şi aruncând cu sticle de whisky în carabinieri, este ţigan! Iar Pardalian Televizor din Slatina  care şterpeleşte "civilizat" la metroul din Londra este rom. Bravo!
După noul DEX, opera de căpătâi a lui Ion Budai Deleanu o vom numi "Infracţionada" sau "Interlopiada" sau "Necivilizatiada"?
Dar însuşi regele Cioabă de la Sibiu îi numeşte din când în când pe supuşii lui ţigani, ca şi Majestatea Sa Regele Dan Stănescu de la Costeşti, iar Împăratul Iulian totdeauna. Ce să mai zic de Mădălin Voicu, muzician profesionist şi om politic adevărat, ales, iar nu desemnat de vreo minoritate, care foloseşte la televizor denumirea de ţigan pentru co-etnici?!
Drăcia dracului, asta ne mai trebuia în România, unde salamul nu mai are carne, laptele nu mai e de la vacă, vodca e din petrol ş.a.m.d. Iată că nici ţiganii nu mai sunt ţigani.

2 comentarii:

Fleur spunea...

,, tiganii nu mai sunt tigani''- cum nici romanii nu mai sunt romani...

Augustin spunea...

ceea ce cam aşa este