marți, 8 februarie 2011

Viorel Mureşan – un echinoxist discret

Viorel Mureşan este un poet aparte, şi nu doar în cadrul generaţiei 80 de la Echinox, dar chiar în contextul larg al poeziei româneşti de astăzi. El scrie o poezie bazată pe metafora dusă la perfecţiune (metafora făcând din el un poet cu propensiune spre „clasicism”), o poezie mai puţin ludică, cu atât mai puţin parodică, dar mai apropiată de (neo)expresionism (ca la mai toţii optzecişti echinoxişti) şi, în orice caz, tot mai concentrată de la volum la volum, ajungând la hai-ku, ba chiar la poemul într-un vers, precum Pillat („el asculta gânditor lumânările candelabrelor”). Aşadar, este un poet cu totul atipic în cadrul generaţiei sale, dacă mai punem în evidenţă şi modestia, sobrietatea şi discreţia sale. Buchetul de platină (Eikon, Cluj-Napoca, 2010) este volumul (în condiţii grafice de excepţie, o adevărată bijuterie tipografică, ilustrată cu grafică de Marcel Lupşe), este aşadar volumul care-l reprezintă pe Viorel Mureşan în cel mai înalt grad.
Iată ce „portret de bătrână” realizează Viorel Mureşan într-un poem: „în căruciorul ei cu rotile/o bătrână ademeneşte păsările cu/fărâme de fier/şi până seara împleteşte/din zborul lor o căciulă//ardem fotografiile iar oamenii/din ele/se risipesc pe câmp”. Aşadar, avem de-a face cu un poet cu imaginaţie, ba chiar cu viziune. Dar, o adevărată artă poetică imaginează în alt „portret”, unul al gratuităţii graţiei, în "Efigia poeziei": „îi lăudau frumuseţea/ca pe o umbrelă deschisă/între pietrele de pe malul unui râu/seara şi dimineaţa//frumuseţea ei/mâinile ei/absente”.
Hai-ku-urile Viorel Mureşan şi le construieşte pe contraste cromatice: „pe un zid alb/culoarea forsytiei/se sparge în cioburi” sau: „din pene negre/ciocul galben al mierlei/ar spune ceva”, dar le compune şi pe jocuri de imagini: „departe o/cascadă…printre fusceii scării/văd luna”.
Prin concentrarea poeziei sale în imagini şi metafore deopotrivă pregnante şi memorabile, prin faptul că e şi un bun eseist şi cronicar de cărţi de poezie, Viorel Mureşan este în cadrul generaţiei 80 exact ce e Gheorghe Grigurcu în contextul generaţiei 60.

Niciun comentariu: