miercuri, 3 februarie 2016

O schiţă

      De la 1 decembrie, scriu în fiecare dimineaţă o schiţă. Cândva, producţia se va strânge într-un volum. Până atunci, le voi publica pe rând în reviste. Cea de mai jos a apărut în nr. 44/ianuarie-februarie 2016 al revistei Spaţii Culturale:



                                             Repetent votat democratic 

       În ziua de 1 iunie, zi care anunţă deja o vară călduroasă, la şcoala gimnazială din Delureni Vale, se desfăşoară un consiliu profesoral extraordinar. Soarele pătruns pe lângă perdele face feţele profesorilor străvezii.                               
       „Dragi colegi, începe doamna directoare Sidonia Popescu, doamna Sida, cum i se spune, să trecem direct la subiect: ne aflăm într-o situaţie cam complicată. Anul viitor, în clasa a cincia vor fi doar 14 elevi, iar legea spune că trebuie să fie cel puţin 15. Deci, dacă nu putem alcătui clasa, rămânem fără catedre întregi, fără salarii…” „Şi ce putem face?” întreabă panicată Geanina Cocoran, profesoara de biologie, datoare dintotdeauna la trei bănci şi la patru colegi de cancelarie. „Există o soluţie, zice directoarea, de fapt singura soluţie. În clasa a şasea sunt 16 elevi. Lăsăm pe unul repetent şi echilibrăm situaţia, iar anul viitor avem clase întregi. Eu zic să-l lăsăm pe Vasilică Miculescu.” Aici intervine pensionabilul domn Dumitru D. Dumitru cel cărunt ca Moş Crăciun, profesorul de matematică: „De ce pe Vasilică? Sunt şapte în clasa asta de acelaşi nivel cu el, toţi de patru-cinci, mai aproape de patru. De ce să nu-l lăsăm pe Ionel Păsculete?”
         Priviri încrucişate peste masa de consiliu. Se ştie că orfanul de tată Vasilică, împreună cu mama lui, îl ajută prin gospodărie pe pensionabilul domn Dumitru, la curăţenia de primăvară, la prăşit grădina, toamna la strâns prunele. Tot aşa se ştie că Ionel este vecinul doamnei Sidonia, doamnei Sida, iar tatăl loazei îi mai duce directoarei un miel de Paşti, un purcel de Crăciun, de, ca-n obştea sătească.
         Domnişoara de română propune şi ea pe Costin Minculete, doamna de istorie pe Lizica, proful de sport pe Andrei… Fiecare are un preferat.
         „Dragi colegi, pune piciorul în prag directoarea Sida, aşa nu ajungem la nici un rezultat. Eu zic să fim operativi, să votăm în secret. Scrieţi pe câte o hârtiuţă numele repetentului şi cu asta basta.”
         Cu trei voturi „pentru”, repetent a fost declarat Vasilică Miculescu.
         Doamna directoare închide şedinţa: „Acestea fiind zise şi votul cu totul democratic, trebuie să recunoaşteţi, vă invit pe terenul de sport unde ne aşteaptă elevii şi părinţii să sărbătorim ziua copilului. Vă mulţumesc şi vă spun de pe acum la mulţi ani şi noi succese!”

4 comentarii:

Popa spunea...


Excelenta punere in cuvinte
a realitatii romanesti.

Va recomand sa ilustrati cu poze
aceasta schita , in viitorul volum.

Augustin spunea...

Cu poza lui Vasilică? Cred că e deja ministru. Putem lua orice bărbat din poza de astăzi cu guvernul tehnocrat/retardat.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Excelentă schiță! E realitatea vie, cum spune și comentatorul anterior. Dacă aș fi scris ceva asemănător, mi-ar fi dat foc pravoslavnicii de pe aici. Felicitări! Cred că va ieși o carte pe cinste.

Augustin spunea...

Dragă Şerban, partea proastă e că n-am vreun mare merit. Eu am pus-o pe hârtie cu personaje fictive, dar o ştiu din realitate.