miercuri, 23 decembrie 2015

O oglindă a vremurilor

         O oglindă profundă a acestor vremuri o pune în faţa noastră scriitorul Ioan F. Pop de la Oradea, în volumul său Marginalii la o absenţă:

          "Ce s-a întâmplat cu gena noastră de urâm reflex valoarea, în loc s-o admirăm? Ce declic ontologic ar trebui activat pentru a deturna această monstruozitate? Dacă la valoare mai adăugăm şi caracterul, ratarea este asigurată. Nu acceptăm decât indivizii mai nereuşiţi decât noi. Detestăn tot ceea ce este bun în celălalt şi admirăm, leşinaţi de încântare, tot ceea ce este rău în noi. Pragul valorii îl stabilesc non-valorile, pentru că sunt totdeauna mai multe şi mai influente. În cazul mediocrilor, ura fraternizează mult mai repede. Devine automat proiect. Mulţi nerealizaţi îşi rumegă postumitatea încă din timpul vieţii. Se referă la ei ca la nişte statuit. Lupta cu impostura este echivalentă cu lupta cu forţa gravitaţională. Nu există nici o şansă de izbândă, ci doar ocazia să te împroaşte cu propria mocirlă. Iar a miza pe judecata timpului este o altă iluzie. De posteritate se ocupă tot neaveniţii, nulităţile agresive, saltimbancii care se eternizează reciproc. Mediocritatea îşi aranjează nu doar prezentul, ci îşi antamează fraudulos şi viitorul".

Aferim!

4 comentarii:

Unknown spunea...

De acord, pană la un punct. Nimic nou sub soare, a se vedea Ecleziastul. Dar posteritatea nu si-o pot aranja, depășește cu mult puterile noastre.
Domnule DAD, ca să folosesc formula prietenului nostru comun, Serban Tomșa, vă urez Craciun fericit și să scrieti multe cărți bune!

Augustin spunea...

Poate că tocmai visul acesta de a-şi aranja posteritatea este original. Ne mai gândim.
Stimate domnule Dan Miron, în acelaşi spirit, vă doresc linişte pentru a scrie romane bune!

ștefan s. spunea...

Crăciun fericit, domnule Augustin!
Și Domnul să vă dea sănătate, inspirație și zile fericite alături cei dragi ai dvs!

Augustin spunea...

Mulţumesc, domnule Ştefan.
Vă doresc sărbători liniştite, cu sănătate şi cu bucurie.