duminică, 29 noiembrie 2015

Nu ştim să ne preţuim personalităţile, de data asta nici în sport

      Suntem obişnuiţi să nu dăm doi bani pe artişti, pe scriitori, pe regizori etc. În ultima vreme, nu mai preţuim nici marii sportivi.
      Azi-dimineaţă m-am trezit înainte de 5,00, ca de obicei, şi am citit şi scris până după 7,00, aşteptând meciul de box, de la Quebeck, pentru titlul mondial, dintre românul nostru Lucian Bute şi englezul James DeGale. Nici o televiziune din România nu s-a ostenit să preia transmisiunea. Dacă era vorba de un scandal sexual româno-britanic, vreo zece televiziuni româneşti ne ofereau detalii picante în cele mai mici amănunte.
      În timp ce reciteam povestiri de Cehov, am ascultat pe Radio România Actualităţi transmisunea meciului. Ca de obicei, era proastă. Adrian Fetecău, simpatic actor în serialul Baronii, nu reuşeşte să ne spună situaţia de acolo, comentând ca un suporter, nu ca un comentator oareşicât neutru, să înţelegem ce se întâmplă în ringul din Canada. După el, Bute a câştigat detaşat meciul şi şi-a recâştigat centura. La final aflăm că cei trei arbitri au dictat 117-111, 116-112, 117-111, pentru DeGale, adică pe reprize 9-3, 8-4, 9-3. Aflu mai târziu de la televiziuni că e o decizie controversată, însă nu mi-am făcut o imagine după câte un minut de imagini.
      TVR, o televiziune naţională şi publică, nu poate da vreo sută de mii de dolari (pe care o poate lesne recupera din publicitate) să ne ofere un eveniment sportiv extraordinar. După două înfrângeri ale lui Bute, după ce şi-a apărat în 10 rânduri titlul de campion mondial IBF, multă lume din România şi-a luat mâna de pe el. E treaba fiecăruia în parte. Dar, că nu se găseşte o televiziune să transmită un asemenea eveniment e impardonabil. Va trece mult timp până un alt român se va lupta pentru un titlu mondial la box profesionist. Nu e o chestie derizorie, cum o tratăm noi acum.
      Să ne fie de bine. Vai de mama noastră!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Vai de capul lui Fetecău. A mai improvizat și un juriu, ca să ne ducă în ispita de a ne încrede în ochii lui chiori. Păi, era un moment crucial pentru Bute, unul din puținii sportivi de la noi care a trebuie să tragă cu dinții pentru a-și apăra valoarea. Numai cât a avut de pătimit de pe urma unuia din frații Simion..... Fiind moment crucial și Fetecău trebuia să-l trteze ca atare, adică cu maximă seriozitate. Culmea e că deschisese gura să-l dea câștigător în timp ce realitatea era cu totul alta. Am văzut că, după repriza a 8-a englezul acumulase un avantaj pe care nu-l mai putea pierde decât prin ko ! Oare Fetecău la ce muște s-o fi uitat ?
Cât privește ignorarea televizistă, e de-a dreptul revoltăroare. Plătim și abonament iar ei, fac pe visătorii, improvizând cacilmale cu pițipoance... pe mii de euro. E drept că mai apare și Dinescu cu capra...

Augustin spunea...

Păi, despre asta e vorba.
Acum, pe Bute să nu-l căinăm. Probabil că se va retrage. Trebuie să mai boxeze un meci şi pe urmă e cazul să se retragă. Şi-a apărat titlul de 10 ori, a acumulat şi banuţi, e om serios, îi ajung pe toată viaţa, e familist, are cetăţenie canadiană...

Anonim spunea...

Meritul lui ! Sigur, a contat și miza ( un milion de dolari) , dar a îndrăznit să mai încerce o dată ! Fetecău, însă, deplorabil ...