miercuri, 16 septembrie 2015

Se întorc după 2000 de ani cohortele de sirieni?

        Spun unii istorici că romanizarea s-a făcut în Ardeal cu legiuni de la Roma, cu legiunile de elită. În sud însă, Imperiul a trimis cohorte de sirieni. De pildă, la Sucidava, lângă Corabia, am văzut acum câțiva ani cee ce au scos la suprafață arheologii și istoricii. O cetate puțin mai civilizată decâte multe din orașele de acum ale țării. Sistem de canalizare, apoi de încălzire pe sub podea, o fântână la 75 de metri adâncime la care ajungi pe-o scară în spirală, sub nivelul Dunării, cu apă ca vioreaua... Și multe altele făcute de sirieni acum aproape 2000 de ani.
        Cum istoria e ciclică, se pare că a sosit momentul să revină cohortele de sirieni să ne aducă o nouă civilizație, și să rămână aci, mai ales că ungurii fac gard printre noi și ei.
        Apropo, de gardul unguresc. Mi se pare simptomatic că exact în ziua morții lui Vadim, care apăra Ardealul să nu ni-l ia ungurii, exact în ziua în care ardelenii erau disperați că le-a murit tribunul de la București, ungurii nu doar că nu invadează Ardealul, dar se pare că renunță și cu gândul la el. Că n-or lucra ei ca niște Păcală și Tândală, să-și mărească țara cu un gard de sârmă pe mijloc...

Un comentariu:

Ella spunea...

De ce nu? Nemtii nu au facut zid pe mijloc? Cat despre cultura "civilizata" a sirienilor ce sa spun? Sa o ia cu ei inapoi acasa ca suntem destul de civilizati si fara cultura lor. Daca se poate acum, pe loc.... si promit ca ies sa le fac cu mana! :)))
Seara faina va doresc!

ઇઉ Ell@