duminică, 28 iunie 2015

Poet mistic


Pr. Sever Negrescu – Din cuvinte răstignite (Editura Doxologia, Iaşi). Sever Negrescu este preot şi poet, scriind deopotrivă volume de poezie creştină, dar şi altele de poezie pur şi simplu, ca şi alţi poeţi preoţi: Ioan Pintea, Nicolae Jinga, Constantin Hrehor, Daniel Ploscaru. Volumul acesta este unul integral de poezii creştine, apărut cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. De citat poemul Vinerea mare, cu două strofe, una tristă, transpunând personal ziua cea mai sfâşietoare a omenirii, şi cealaltă strofă, plină de speranţa învierii: „Seară de seară adorm citind/şi literele din Carte se desprind/alunecând la vale încet/ca vinul în sângele fiert//În fiecare dimineaţă adun cuvintele/din toate colţurile ca preotul sfintele/şi le repun bucată cu bucată în Epitaf/pentru Ziua învierii ştergându-le de praf”. Sever Negrescu este un autentic poet creştin, unul profund şi inspirat, nerămânând la suprafaţa cuvintelor şi simbolurilor sfinte, ci reuşind să transmită un real mesaj mistic.

3 comentarii:

ștefan s. spunea...

Domnule Augustin, mi-ați amintit de preotul poet Sever Negrescu. Și-am început să recitesc ,,Nespusele tăceri”. Mie îmi place simplitatea în poezie și stropul ei de religios. Dvs. ați citat un scurt poem despre Înviere, vă completez cu un alt poem ,,După Înviere”: ,,Iisus aseară târziu/a rătăcit prin sufletul meu/era atât de viu/și respira atât de greu//râuri de rugină îi curgeau/din mâini din coastă din picioare/pe buze încă-i tremurau/cuvinte de iertare”. Până și Alex Ștefănescu, în care eu mă încred total, a spus că versurile lui Sever Negrescu ,,sunt versurile unui preot ideal”... Sau: ,,Există și poeme aride, care nu emoționează. Cele mai multe, însă, sunt generoase în sărăcia lor, iradiind o căldură sufletească foarte prețioasă azi, când poezia se face exclusiv din cuvinte”... Așadar, recitesc ,,Nespusele tăceri” ale preotului poet Sever Negrescu... Toate cele bune!

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Te rog să-i transmiți autorului cele mai calde felicitări! Sunt atât de puțini poeții care provin din rândul preoților! Dar cei care ne încântă cu poemele lor sunt niște minuni omenești și creștine.

Augustin spunea...

Domnule Ştefan S., vă mulţumesc pentru comentariu. Văd că-l ştiţi bine pe poetul preot Sever. Măbucur că v-am ieşit în întâmpinare...

Dragă Şerban, din păcate nu m-am mai întâlnit cu părintele Sever de vreo 20 de ani. Sper ca un prieten comun să-i transmită revista şi să-l trimită la blog. Mulţumiri şi ţie şi pentru citirea blogului, ca şi pentru generoasele comentarii. Te îmbrăţişez.