marți, 18 martie 2014

Un romancier profet

Anul trecut, Corneliu Ivanciuc a publicat la Editura Tracus Arte romanul Stăpânul spaimei. Îl citesc acum şi-mi dau seama că scriitorul parcă a aşternut aceste rânduri în după-amiaza aceasta:

"Rusul se naşte soldat, pentru a-şi apăra acea patrie imaginară care nu există decât pe hărţile din birourile de operaţii ale Statelor Majore sau ale cartierelor de război, visează să fie sportiv de performanţă şi sfârşeşte în gulag, din clipa în care şi-a pus în gând să-şi procure cea de-a patra porţie de crăpelniţă pe zi, pe căi deocheate. Până şi binele şi dreptatea, pentru care militează cu o jumătate de gură anumiţi disidenţi de cumetrie, au forma unei pâini în plus sau a unei porţii de ciorbă la cazan, necontabilizate. Rusul crede că Maica Rusie începe la Polul Nord şi se sfârşeşte acolo unde pune el piciorul, ceea ce este una dintre cele mai ticăloase înşelătorii geopolitice din câte s-a pomenit vreodată, căci, după capul lui, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia sau aproape jumătate din Germania sunt extensii ale Rusiei şi, tocmai de aceea, ţinutul rebegit de crivăţ pe durata iernii şi copt de călduri nesănătoase pe răstimpul verii, cu milioane de hectare necultivate, nu există decât în limitele statului kievean, predecesorul celor trei naţiuni slave, care sunt una şi aceeaşi, rusă, bielorusă şi rusină sau ucraineană, depinde doar de degetul cu care învârţi globul pământesc şi de la ce înălţime îţi arunci privirea pe hartă..."

8 comentarii:

V.I.Leana spunea...

...Şi nimic despre arhetipul ciripitorului pravoslavnic în timpanul"organelor" care a făcut prozeliţi oriunde mujicul şi-a pus amprenta cizmei? Mă gândesc că autorul ar putea să depună o babană mărturie în sensul ăsta! Dar, deh, parcă ni se scurtează pe zi ce trece memoria!

Augustin spunea...

Da, ai dreptate.
Am citit doar 175 de pagini pana acum. Dar, până la pag. 385 poate că va face şi mărturisirile pe care le aştepţi tu. Te voi anunţa. Adevărul este că despre ce memorie mai vorbim? Au grijă ăştia, care trebuie, să curgă "evenimentele" cascadă şi cele întâmplate în ultimele trei zile să-ţi şteargă memoria despre cele de săptămâna sau luna trecută...

Anonim spunea...

Domnule Doman, mai, mai, să vă cred situat în poziţia demnă de invidiat a OMULUI LINIŞTIT. Păi, un om liniştit poate citi pe un prozator nelinştit sufleteşte , fără a avea frisoane ? Hmmmmm

Augustin spunea...

Eu nu-l cunosc pe Ivanciuc decât din Caţavencii, dar romanul nu e rău. Iar, cât de neliniştit sufleteşte este el habar n-am! Citindu-i cartea, nu-mi pare neliniştit. E bine, e rău?

Anonim spunea...

Dacă chiar nu pare neliniştit atunci din una două: ori nu are niciun Dumnezeu ori e frate cu dracu!

Augustin spunea...

Ceea ce ar însemna cam acelaşi lucru.
Totuşi, un personaj de-al său e vajnic apărător al lui Iisus!

Anonim spunea...

Nu chiar, pentru că mă gândeam la un drac roşu din vestul sălbatic, nu din iad!

Augustin spunea...

A, atunci e altceva!