vineri, 7 martie 2014

Un popă dintre aceia...

Cum se face că zilnic, în timp ce stăm la cenaclu politic în cârciumă sau la colţ de stradă sau în parc, mereu constatăm ca pe un truism enervant că domnul nostru Caragiale rămâne în continuare contemporanul nostru?!
Ce era Mizilul (prin care trec cu maşina de două-trei ori pe an) pe vremea lui Caragiale? Păi, era: "Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină - se răsfăţa cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată..." Mă rog, cu poluarea de astăzi, în privinţa acestei descrieri, Nenea Iancu nu mai e chiar actual.

În schimb, în ceea se întâmplă pe acolo, e actual ILC de nu se poate. Aşa, se face că un popă dintre aceia ce domnesc peste vreo lume turmentată de vinul din zonă a hotărât nişte reguli ale parohiei pe care Caragiale le-ar fi apreciat pe măsură. Astfel, zice părintele de Mizil, taxa de cult pentru cei care merg la biserică la toate slujbele este de 50 de lei. Pentru cei care nu merg, e de 100 de lei. E afişat totul pe geamul bisericii, să nu fie neînţelegeri!

”E un mod de a stimula conştiinţa credincioşilor. În lumea asta lucrurile trebuie să fie drepte, iar cei care vin la slujbă şi îngheaţă în biserică nu sunt la fel cu cei care stau acasă sau la cârciumă. De ce să aibă aceleaşi drepturi?”,declară presei părintele Cazacu, parcă aşa îl cheamă...

Cam aşa e. Cenaclul politic de la cârciumă nu este egal cu cenaclul creştin de la biserică!

5 comentarii:

ștefan s. spunea...

Și cei care nu merg la biserică... cum sunt taxați?! Sunt reclamați la fisc?!

Şerban Tomşa spunea...

Să vezi popă aici, la mine, prietene! Deşi l-am pregătit pentru seminar şi n-ar fi ajuns ceea ce este fără mine, diaconul nu mă salută, fiindcă aşa îl îndeamnă părinţii - un alt popă şi o fostă învăţătoare -, care nu sunt de acord să aibă un vecin-scriitor în persoana mea. ( Li se pare că seamănă cu nişte personaje din cărţile mele. ) Să vezi comportament la ăştia, fratele meu! Şi nu mă refer la faptul că umblă numai în chiloţi şi îşi petrece tot timpul în cârciumă. E drept, au spatele asigurat : sunt agenţii electorali ai primarului şi ai organizaţiei PSD, mereu câştigătoare în zonă.

Augustin spunea...

@Stefan S, Nu, că la fisc ar cam trebui reclamat părintele... Ei mai dau o dată banii pe care-i lasă şi la cârciumă

@Dragă Şerbane, râsu'-plânsu'. Cine ştie după ce evanghelie se îndrumă ei! Dar, trebuie să apreciezi că sunt oameni de lume, oameni între oameni, la cârciumă, îmbrăcaţi lejer... Iar, un scriitor în parohia lor le încurcă treburile, ce să zic!...

ștefan s. spunea...

Trist, foarte trist, domnule Șerban Tomșa!
Nu fiți dezamăgit, nu toți preoții sunt așa.
Mulțumesc lui Dumnezeu, că, în marea lor majoritate, cei pe care i-am întâlnit eu, au fost preoți adevărați, nu popi de colac!
Cum spunea Părintele Arsenie Papacioc: pe preoți nu ni-i trimite Dumnezeu cu parașuta!
Sunt și ei rodul unei societăți din ce în ce mai refractară la cele sfinte!
Dintre noi sunt aleși - și ce semănăm, prăsim și educăm, aia culegem!
Ei, dar nici noi nu suntem perfecți...

Mulțumesc pentru vizita făcută pe blogul meu și pentru cuvintele dvs frumoase, domnule Augustin Doman!
Cuvintele se domolesc și se supun greu, nu prea sunt eu prieten cu ele...
Toate cele bune vă doresc!

Anonim spunea...

Popii iştia sunt de cei din tagma celor care i-au băgat în cap actualului lor cap că ar trebui taxaţi cei care poartă prenumele oricărui sfînt(ă) din calendarul BOR. Dacă or face asta, am să mă numesc Nastratin, dar rămîn creştin, cît mai departe de aşa popi.

Că-i văd că nu le mai ajunge cît au desecularizat şi apropriat, cer şi pămîntul de subt casele sătenilor... Care chiar n-au vină că acolo li s-a dat loc de casă, spre a întemeia o familie, Credinciosă, desigur!
Iar Dumnezeu parcă-i cu ei înţeles, cu răii...
Culai