sâmbătă, 8 februarie 2014

Viaţă de pensionar într-un colţ de cafenea



Am primit următoarea invitaţie de a participa la o anchetă a publicaţiei on line Prăvălia culturală:

Fiecare om visează şi, din când în când, se visează ajuns într-o situaţie – de obicei onorantă. Un creator, poate cu atât mai mult, are şi el aspiraţii, ţinte, dar şi momente de bilanţ şi de evaluare.
La tejgheaua Pravaliei culturale, oaspeţii noştri ne-au împărtăşit, pentru acest număr de februarie 2014, “Visuri şi ţinte”. Celor care nu sunt foarte tineri le-am propus şi o privire “dialectică”: “Visuri şi ţinte de altădată” – împlinite sau nu, exemple de ajustări, de visuri la care au renunţat, în întregime sau parţial, de ţinte atinse, ratate ori ratate deocamdată. (C. M. U.)

 Am dat următorul răspuns: 

Domnule Cornel Mihai Ungureanu, deşi sunt eu de-o anumită vârstă, de nu prea tânăr, cum cu eleganţă vă exprimaţi, daţi-mi voie şi mie să am proiecte, vise, aspiraţii de acum, nu de ieri, de alaltăieri, de altădată! Ei! Visul meu? E acela să ajung pensionar voios, sănătos şi, pentru rimă, bogătos! Şi măcar la pensie, să duc o existenţă de Hemingway, să mă abonez pe viaţă la o masă dintr-un colţ de cafenea din Curtea de Argeş, unde să beau un pahar de rom Havana Club cu suc de lămâie şi cu un cub de gheaţă, un pahar, două, trei etc. Mai ales etc.! Să stau în ungherul de cafenea, să beau, să pufăi din pipă, să citesc de voie/de nevoie, să scriu de voie/de nevoie, să trăiesc de voie/de nevoie. Muza ospătăriţă să fie tânără, frumoasă şi discretă, să ştie, să simtă, să intuiască dintr-o ochire când nu mai am gheaţă sau băutură în pahar, să le aducă pe nesimţite, plutind ca un zefir până la masa mea, ca o zână bună care-mi aduce darul exact cât închid pleoapele meditativ doar pentru o clipă. Apoi să se teleporteze în lumea ei vulgară, pentru a apărea din nou exact la momentul oportunist.

4 comentarii:

ștefan s. spunea...

Aveți grijă ce vă doriți, s-ar putea să vi se împlinească totul!
Un sfârșit de săptămână agreabil vă doresc!

Augustin spunea...

Da, aşa se zice. Dar, eu chiar îmi doresc cele de mai sus. Zile frumoase şi dvs.

Şerban Tomşa spunea...

Mă faci să visez şi eu, dragul meu prieten.

Augustin spunea...

Dragă Şerban, asta e gratuit. Nici măcar nu suntem "visători de vise" precum Iosif cel din Vechiul Testament.