sâmbătă, 14 decembrie 2013

Tocană cu carne afumată&plachie de crap

Cel mai tare răspuns dat vreodată de un preşedinte de la Casa Albă la o conferinţă de presă este cel dat de George Bush jr. la întrebarea "Dvs. citiţi cărţi?" Faimosul răspuns a fost următorul: "Eu nu citesc. Dar, am prieteni care citesc". Ei bine, sunt în situaţia lui Bush jr. când sunt întrebat: "Ţii postul de Crăciun?" Similar cu răspunsul lui jr., zic şi eu: "Eu nu ţin post, dar am rude care ţin: nevasta, mama..."

Cum astăzi am gătit, vreau să prezint aici cele două feluri de mâncare, unul pentru soţia mea, de peşte (fiind dezlegare pentru cei ce ţin postul) şi alta pentru păcătosul care sunt.

Plachie de crap.  Marţi, am ţinut o conferinţă despre moartea de după moarte la Casa de cultură "Traian Demetrescu" din Craiova. În drum, pe podul de peste Olt de la ieşirea din Slatina, am cumpărat un crap de 5,5 kilograme, atunci prins de un ţigan. L-am negociat la sânge, l-am cumpărat cu 50 de lei în loc de 75 cât mi s-a cerut. Astăzi am gătit la cuptor, vreo două kilograme din el. Într-un vas de Yena am pus pe fund o ceapă mare tăiată solzi, un morcov tăiat cât mai subţire, un păstârnac la fel, trei roşii mari în bulion, cinci căţei de usturoi zdrobiţi cu lama cuţitului şi tăiaţi mărunt. Deasupra am pus cele două kilograme de crap împărţite în patru bucăţi, pe care le-am presărat cu sare, piper măcinat (negru), cu cimbru şi boia iute. Am înecat totul cu apă fiartă şi-am pus vasul la cuptor, de unde peste o oră a ieşit o... minune culinară. În timpul ăsta am tras vreo două păhărele de palincă, plus că am gătit pentru mine şi o

Tocăniţă de cartofi cu carne afumată. Am pus în cratiţă 500 de grame de carne de la afumătoare, cu grăsime, o ceapă mare tocată mărunt, un morcov la fel, un păstârnac, ardei tocat mărunt. După ce călesc acestea, le sting cu trei roşii în bulion. Se pune apă fiartă până spre buza cratiţei, lăsând loc doar pentru şapte cartofi tocaţi în cubuleţe puţin peste un centimetru. Aici e momentul să beau un păhărel de palincă! Se lasă să fiarbă (mâncarea din cratiţă, desigur!), apoi se adaugă o linguriţă de sare, una de piper, plus o lingură mare-mare de boia de ardei iute. Când se topesc în gură carnea şi cartofii, se ia de pe foc şi se serveşte caldă. Merge şi cu mămăliguţă.

Ţii post de Crăciun? sunt întrebat. Nu pot ţine, că sunt păcătos, dar am reprezentanţi care ţin: soţia, mama...


8 comentarii:

stefan s. spunea...

Felicitări pentru postare, dle Augustin!
Voi ține seama de cea de-a doua rețetă, când vom ieși din post - deja am atenționat-o pe soția mea.

E bine că aveți reprezentanți la ,,curtea cerească" , tot e ceva!

O zi frumoasă vă doresc!

Augustin spunea...

Mulţumesc pentru vizită şi pentru urări.
Nu trebuie, cred că aţi înţeles, să fiţi virtuos, important e să aveţi reprzentanţi ai virtuţii!...

Fleur spunea...

Hmm! Cu asa bucatar...si eu as tine post...

Ioan Viştea spunea...

Mda, de gătit mai gătim şi noi, alde păcătoşi sau cucernici,plachie de crap sau tocană cu afumătură dar puţini reuşim să facem dintr-o îndeletnicire casnică fapt literar asezonat într-o stilistică savuroasă aşa cum reuşeşte Augustin. Aşa încât la capătul relatării, păcătoşilor li se face o poftă nebună de peşte iar celor cu postul(postacilor, adică!)le dă prin cap să dezerteze grabnic în aburii afumăturii!

Augustin spunea...

Fleur,
Ioane,
vă mulţumesc pentru aprecieri. Îmi pare rău că nu sunteţi pe-aproape să vă servesc cu mâncărurile astea...

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
E uluitor răspunsul dat de Bush jr. ! E o situaţie în care prostia bate către onestitate. În rândul politicienilor, se înţelege...

Augustin spunea...

Dragă Şerban, ai dreptate. Gigel Ştirbu n-ar recunoaşte în veci că el nu citeşte, deşi el în afară de procese verbale sunt sigur că nu citeşte nimic...

Anonim spunea...

Si pe cine ai intalnit la conferinta de la Craiova, Augustine?
Alti "crapi" mai mici?