miercuri, 27 noiembrie 2013

Mimând totul, de la A la Z

În suta de cărţi aflate pe biroul meu, la citit, tot răsfoiesc la două-trei zile una intitulată candid Diversiuni lirice, aparţinând unui domn pe care nu-l cunosc - Octavian Dărmănescu. E o carte de tablete care nu au ton neapărat de pamflet, dar pun punctul pe i-ul actualităţii noastre cum nu se poate mai bine. Dar, să citez:
"Mimăm aproape totul, iscălim fudul orice şi ne trezim în drum. Ca la cross-ul poştaşilor, ne mişcăm în reluare şi mimăm viteza. La noi resemnarea e mai tare decât ţigara Mărăşeşti. Estici, deci molcomi, n-am ştiut nici ce-i graba, nici ce-i treaba. Românul mijlocaş geme de şale deschizând alene pleoapele, ca un blitz întârziat. Pieptul lui de dorobanţ în rezervă ascunde multă jale mioritică, tratată zi de zi cu bere şi seminţe. Europa, am intrat în tine, scuză-mă, te-am lovit? Promitem că nu se va mai întâmpla. Vom patenta românul european cu acte în regulă, apoi vom mima la scară naţională funcţionarea lui./.../Suntem campionii aflării în treabă, sfânta mântuială, la noi numai maşinile nemţeşti sun terminate pe deplin! Mimăm protecţia muncii, mimăm acordarea primului ajutor. Mimăm altruismul, mimăm toleranţa, mimăm ortodoxia. Mimăm curăţenia, apa caldă şi fentăm săpunul..."

2 comentarii:

Ion Lazu spunea...

...tocmai scriam pe-al nostru blog un comentariu pe astă temă. Apăi, românaşul nostru, aşa contemplativ cum îl ştiam, dacă e şi "patriot", de-ndată simte că pe lume lucrurile nu merg chiar strună şi, prima sa idee majoră este că Răul nu vine nicicum dinspre sine însuşi, ci de la consătenii dsale. Nema autoexigenţă la "Patriotul" român, în schimb absolut tot Răul vine nemijlocit de la vecini. Nu suntem harnici, vai, nici gospodăroşi ori chivernisiţi, ne-am fixat pe imaginea asta; însă ce-ar fi să-i citim pe marii clasici francezi, polonezi, italieni, spanioli - să vedem ce dezastru era în lumea lor rurală...De secol XIX, XX şi în continuare... Despre utilizarea săpunului, iar ar fi de cercetat anchetele şi statisticele franceze... Ar fi de găsit în topul negativ alcoolismul, violenţa din familie şi suicidul vecinilor maghiari - o naţiune în dezastru demografic, nu alta...Şi tot aşa... Dacă românul are o lene nevindecată, e tocmai acceea că se autocuplabilizează, se descurajează înainte de a cerceta contextul continental... Încât m-am sastisit de sagacitatea autorului care vede numai negru la consăteni. Cu cât e beleaua din ogradă mai gogonată, cu atâta şi stilul e mai configurat, mai incisiv, strălucitor-cioranian... Ce-i drept, emanciparea nu poate pleca decât de la corecta scanare a realităţilor noastre. Ce-ar fi însă ca mai înainte de asta să facem un minim efort de autocunoaştere. Ca să nu cădem direct în filosofare, unde bietul înţelept le ştie pe toate, numai un lucru nu ştie defel: cum să-şi gestioneze propria existenţă de ins, de familist, de tată, până la urmă... Devotat, Lazu

Petruţ Pârvescu spunea...

rezon!