vineri, 4 octombrie 2013

Justiţia, una din alea, de moravuri uşoare

În jurnalul său celebru, I. D. Sârbu îşi aminteşte că-ntr-o plimbare prin Cluj, Ion Agârbiceanu ("popa Agârbiceanu!") i-a spus: "Singura noastră legătură cu Istoria a fost sentimentul foarte latin al justiţiei. Pereat mundus, fiat justitia!"... E-hei, dacă-i pe-aşa, noi nu mai avem astăzi nici o legătură cu Istoria (cu I mare), dar nici măcar cu istoria (cu i mic) a Balcanilor! Justiţia românească este acum o femeiuşcă de moravuri uşoare, disputată de unii şi alţii, de cei cu bani mulţi obţinuţi cum se obţin banii, prin furt la nivel înalt, prin rapt, prin concurs de împrejurări.

În anticamera matroanei îşi dau ghionturi în coaste pentru duduie, printre alţii: un marinar hăhăind beat, cu buzunarele doldora de euro din tranzacţii cu vapoare şi aur; un securist bătrân, cam la fel de bogat din hoţii şi crime începute în noaptea de 23 decembrie 1989 la Viena - Austria; un plagiator tânăr şi zglobiu tupeist; plus plevuşcă, ăia care au furat şi ei o nimica toată: unul un combinat, altul o fabrică, celălalt un parc auto, ba chiar şi găinari care nu s-au învrednicit să fure mai mult de nişte transformatoare electrice...

Dincolo de draperie, cu şalele rupte de atâta prestaţie, buimacă, sulemenită tot mai neglijent, duduia Justiţie trece din braţele unuia în cele ale celuilalt în acte mereu fără finalizare. Din boxele de deasupra patului (extra)conjugal cântă Florin Salam ceva de genul: Pereat justitia, fiat coruptia!

Un comentariu:

Popa130 spunea...


Dom'le Doman,

Dincolo de obsesia cuantificarii categoriilor de hoti : vapoare , combinate, plagiat si categoria plevusca : transformatoare, tupeu, etc.,

e de notat uimitoarea atractia sexuala a justitiei " rupta de sale si suleimenita" - ha - cu nimic mai prejos de putoarea de 5 stele de la Magic hotel. Asta e. Cum o vezi te trezesti cu pula sculata si vrei sa o futi. Nu conteaza cat costa si nici de ce .

Eu cred ca merita sa profitam toti romanii de ea.

Asta e.
Unii se bucura de o tigaie noua, altii de locurile de la Rosia Montana, altii sa navigheze pe internet, pe sinteza zilei, etc.
cateodata te gandesti ca pote fi doar un preludiu, dar eu ma bucur sa fut ceva.

N-ai vrut la bere azi.
Ha.