luni, 5 august 2013

O încercare de tăiere a aripilor de fier ale securiştilor

Nu cu mult timp în urmă, după o experienţă nefericită, spuneam aci că trebuie să li se taie pensiile nesimţite foştilor securişti. Măcar securiştilor declaraţi oficial că au făcut poliţie politică. Ei bine, găsesc zilele acestea în "Observator cultural" un interviu al lui Ovidiu Şimonca cu istoricul (şi poetul) Marius Oprea. Ei bine, aceeaşi idee o susţine şi Oprea, tot în urma unei experienţe, de data asta nu personală, ci naţională, aş zice, în urma ieşirii torţionarului Vişinescu. Iată un fragment semnificativ din interviu:


"Cine a stabilit pensia pentru Alexandru Vişinescu?
Toate pensiile foştilor securişti  sînt considerate pensii militare. Pe vremea cînd eram consilierul fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu, în 2007, am făcut un proiect de lege, prin care propuneam  ca aceşti aşa-zişi militari, de fapt, securişti, să primească o pensie micşorată. Asta cred şi acum: pensia foştilor securişti ar trebui diminuată la nivelul salariului mediu pe economie, să fie de circa 1.500 de lei. Este neonest ca un ofiţer de Securitate să aibă 6.000 de lei, iar un fost deţinut politic 600 de lei, de 10 ori mai puţin.
 
Care a fost soarta acestui proiect de lege pe care l-ai făcut? A ajuns în Parlament?
N-a primit nici un aviz, de la nimeni. Eu am acest proiect de lege, este „în sertar“. Atunci, în 2007, l-am depus peste tot, dar n-a fost însuşit. Din păcate, n-am reuşit să fac nimic. Singura persoană care m-a susţinut într-un asemenea demers a fost premierul Tăriceanu.
 
La acea vreme era preşedintele PNL. De ce n-a vorbit cu grupurile parlamentare PNL?
Cînd discutăm de astfel de chestiuni, legate de bani, de pensiile securiştilor, totul devine interşanjabil. Pentru mine a devenit foarte clar că toate partidele politice sînt infiltrate. Sînt peste tot, în toate partidele, oameni care nu vor să se schimbe pensiile securiştilor.
 
Vezi posibilă reluarea discuţiei privind un proiect de lege de diminuare a pensiilor foştilor torţionari comunişti?
Da. N-am mari speranţe de la parlamentarii de acum. Opinia publică poate iniţia şi susţine acest proiect de lege. Este nevoie de 100.000 de semnături pentru iniţierea acestui proiect de lege. Dacă opinia publică se mobilizează, atunci ar fi şi un test de maturitate pentru democraţie.  Cu 100.000 de semnături poate fi depus un proiect de lege. Eu cred că putem aduna 100.000 de semnături". 
 
Promit să fiu printre primii care voi semna pentru proiectul acesta de lege. Deşi e cam târziu şi deşi nu mă dă deloc optimismul afară din casă, cred că trebuie încercat.
 

3 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.scribd.com/doc/124005247/Marius-Oprea-informator-CNSAS-ne-baga-in-trepidatie

Augustin spunea...

Pai, tocmai pagina a doua, hotarâtoare, nu apare. Apoi, daca e vorba de Direc tia a VI-a, înseamnă că nu colabora. După câte ştiu eu, informatorii colaborau cu Directia I...

Anonim spunea...

http://www.ziaristionline.ro/2013/03/11/documente-dan-puric-si-marius-oprea-racolati-de-securitate-video-eleonora-cioran-il-da-in-judecata-pe-gaby-liiceanu/