marți, 9 iulie 2013

S-a dus codul de onoare al şpăgii

Şpagă s-a luat totdeuna în spaţiul carpato-danubiano-pontic, dar era confidenţială. Acum, parcă nu mai e nici o ordine. E o golăneală, am putea spune. Instituţia serioasă a dării/luării şpăgii a căzut în derizoriu. Discreţia, confidenţialitatea, secretul operaţiei erau puncte sacre ale codului de onoare al ofertantului şi primitorului de şpagă. Păi, acum?! Cum intri într-un spital, doar îi spui primului întâlnit (pacient oarecare sau liftier sau asistent sau brancardier că trebuie să te operezi de apendicită şi nu ştii cât se dă. Eşti privit ca un extraterestru. Oricare din cei de mai sus îţi poate spune cuantumul şpăgii la centimă: 700 de lei prima mână, 500 mâna a doua, 300 anestezistul, 200 asistenta. Postoperator: infirmiera 10 lei pe zi, asistenta 20 etc.
La fel stau lucrurile şi la primărie, la instituţiile bugetare în general. La guvernanţi, de asemenea, se ştiu comisioanele pe dinafară. La 20 de milioane de euro oferit de un minister unui primar, acesta trebuie să trimită un milion retur, la 40 de milioane - două şi tot aşa. Se ştie şi şpaga de la Bac, de la facultăţi...
Păi, asta-i curată debandadă. Şpaga se negociază şi rămâne confidenţială, că nu suntem la supermarket. Raportul cerere-ofertă nu mai înseamnă nimic în condiţiile astea. Corupţia, mare sau mică, trebuie să aibă un cod de onoare, că nu suntem în pădure!

2 comentarii:

v.i. Leana, sora lui i.v. Tallin spunea...

Mercurialul, foarte aplicat si judicios intocmit, arata cat se poate de clar ca traim intr-o societate dezinhibata total. Nu mai e nici discretie si nici jena, nici in domeniul spagii, devreme ce rusinea au mancat-o porcii(de mare si de uscat)iar dezideratul transparentei fara "perdea" devine fapt implinit. Se aude ca Guvernul pregateste o noua grila de salarizare a bugetarilor, dupa merite, rezultate, contributie, aport la locul de munca etc. Poate se gandeste Guvernul sa scoata pe piata muncii si o grila a spagii cu domenii atotcuprinzatoare pentru ca spagarii sa nu mai bajbaie si sa aproximeze, prea in sus sau prea in jos, dupa capul lor,grosimea plicului.In plus, tot prin lege,"contributia" ar trebui indexata, lunar sau trimestrial, cu rata inflatiei ori cursul valutar.

Tudor Cicu spunea...

anteu

(parodie de Tudor Cicu, după „anteu” – din „puberul străin” - de Gheorghe Istrate)

anteu-părintele ne-nvaţă
că şpaga ne mai ţine-n viaţă
cei ce cerşesc de-o lumânare şi-apoi mor
pământul, doar, cu-o groapă li-i dator.

de când am stelele pe faţă
şi mulţi biştari la locul lor
luaţi aminte că-s păstor
la toţi ce v-am tradus în viaţă.

„să nu mă pierd să nu mă sui...”
aşa-mi spuneai, dar mi se-nclină
dealul de aur în lumină
din camătă... şi banii lui.

cei ce şmanglesc doar câte-un sfanţ
sfârşesc de milă într-un şanţ.