vineri, 21 iunie 2013

Ticăloşia bunului scriitor când ajunge politician

Există o întrebare de când lumea: pot exista buni scriitori care sunt ticăloşi ca oameni? Toată tinereţea mea puritană am răspuns că nu se poate aşa ceva. În ultima vreme m-am mai temperat.

Să dau doar un singur exemplu din ultima vreme. Radu F. Alexandru este îndeobşte un bun scriitor. Dar, domnul acesta s-a făcut la un moment dat politician, unul vocal, ce vocal, de-a dreptul vehement. A fost la putere şi a tunat şi-a fulgerat împotriva românilor, că aşa-i spuneau stăpânii. Acum se află în opoziţie şi scrie editorial într-un ziar. Şi ce scrie el în ultima producţie? Că De ce românii sunt altfel decât bulgarii? Şi ne povesteşte acolo cum, în momentul în care li s-au mărit factura la electricitate, vecinii noştrii de peste Dunăre au ieşit în stradă şi-au spulberat ca pe nimic un guvern, iar acum nu acceptă un nou prim ministru pe care-l bănuiesc că e la fel cu precedentul. Ei bine, Rdu nostru F. sugerează că noi suntem nişte laşi şi nu ieşim în stradă deşi o ducem rău şi se anunţă scumpirea gazului şi energiei electrice. Şi zău că are dreptate.

Un singur amendament am. Sunt de acord să ies în stradă împotriva unui guvern pe care l-am votat astă-iarnă. Am şi scris acum două-trei săptămâni că nu se mai poate, că-n toamnă va fi singura soluţie, spulberarea guvernării. Bun! Dar dl. Radu F. Alexandru este un cinic sau, ca să folosesc un eufemism, un ticălos ordinar. Când tătucul lui pe nume Traian Băsescu a ieşit la televizor şi ne-a anunţat tăierea salariilor şi pensiilor, senatorul Radu F. Alexandru a fost printre cei mai vehemenţi susţinători ai sinistrei idei ...economice.

Sunt de acord ca-n debutul iernii vrajbei noastre să merg la Bucureşti şi să particip la revoltă, dar să nu-l întâlnesc prin Piaţa Victoriei şi pe dl. scriitor/senator Radu F. Alexandru pentru că nu voi fi atât de mitocan să-i zic Hai sctir!, dar sigur voi atât de fin să-l scuip şi eventual să-i dau două palme. Pentru că e un bun dramaturg şi eseist, dare un politician ticălos.

Un comentariu:

I.V. Tallin spunea...

Augustin, te rog, nu cumva sa pleci singur la, de altfel, improbabila intalnire cu ipochimenul. Anunta-ma! Eu insumi pastrez pentru el o doza substantiala de flegma, daca tot a scapat neinclus in "Insectarul portocalui". Da, da, flegma cu F mare ca initiala din mijloc a numelui sau!