sâmbătă, 29 iunie 2013

Nu Imn Naţional, ci delaţiune istorică

Hă-hă-hă!
Când să plece pe poarta Cotrocenilor, ca orice preşedinte independent politic, Traian Băsescu spre Mişcarea Populară, la mişcarea noului partid, a transmis către ţară un mesaj că "Ziua Imnului Naţional este un bun prilej de a înţelege cât de important este să fim uniţi în jurul valorilor noastre naţionale, pentru că la temelia unui stat puternic stă totdeauna un popor responsabil şi solidar" bla-bla-bla! Doar că textul de pe saitul Administraţiei Prezidenţiale, căzute vremelnic pe mâna unui marinar şi a mateloţilor de cart, apărea cu exact o lună mai devreme, ziua imnului fiind pe 29 iulie. Hm! 29 iulie (2012) parcă-mi spune ceva!...

Dar, dacă tot trebuie aniversat ceva, le dau o idee postacilor de la Palatul Cotroceni. Astăzi, 29 iunie, se sărbătoresc 492 de ani de la scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, primul text românesc (scris, e adevărat, cu caractere slavone), în fond prima delaţiune, prima turnătorie din politica românească. Comunicatul prezidenţial putea să reitereze că "orice popor responsabil şi solidar trebuie să se bazeze în primul rând pe delaţiunea patriotică, pe turnătoria făcută cu simţ civic, că istoria românilor aşa este scrisă şi de aceea suntem parte a Uniunii Europene bla-bla-bla!

3 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Excepţională idee ! Tradiţia scrierilor noastre începe cu o delaţiune.( Chit că s-au mai descoperit şi alte înscrisuri care ar fi anterioare Scrisorii lui Neacşu. )
Nu e edificator lucrul ăsta pentru un popor ?

I.V.Invectivu spunea...

Dela(na)tiune nemuritoare!

Augustin spunea...

Ba da, dragilor, este o notă informativă istorică, deci nemuritoare în felul ei. Să moară Felix de necaz!