marți, 2 aprilie 2013

Puterea şvaiţer

Probleme la USL. Milioane de voturi date de noi, primite de ea degeaba! Pentru că USL are nu doar 70 la sută mandate în Parlament, dar şi probleme insurmontabile de genul: "Avem o Putere, cum procedăm?" Păi, răspunsul este simplu: "Cum vrea domnul preşedinte Traian B!" după ce în decembrie răspunsese pe negândite: "Cum vrea domnul Voiculescu!"
Aşadar, puterea în mâinile USL este plină de slăbiciuni, e nu doar un cartof fierbinte, dar chiar o bilă de oţel înroşit abia ieşită din laminor. Întrebarea este nu ce poate, ci, mai curând, ce nu poate... Puterea actuală.
Iată: Victor Ponta nu-l poate înfrunta pe (ex)preşedintele Băsescu pentru că-n veci acesta nu-i va confirma şefii Parchetelor şi nu-i va promulga legile şi... Crin Antonescu nu poate rupe alianţa oricât nu i-ar plăcea hotărârile colegului Ponta, pentru că anul viitor n-ar avea cine să-l susţină la Prezidenţiale. Judecătorii n-au aflat încă la cine e puterea şi nu ştiu ce sentinţe să dea în procesele grele ale lui Năstase şi Voiculescu, aşa că - şi de teama DNA - au blocat jocul la faza pe autorecuzare. USL este, pe de altă parte, slabă, şvaiţer, şi în faţa Antenelor lui Voiculescu care au pus umărul la câştigarea alegerilor, iar acum se simt trădate. Miniştrii liberali nu pot iniţia nicio reformă pentru că pesedistul din fruntea guvernului le poate lua jucăria imediat. Puterea USL, câştigată şi pe promisiunea trimiterii în judecată a marilor corupţi ai guvernării PDL, nu poate dispune anchetarea nici a Elenei Udrea, nici a lui Boc, cu atât mai puţin a lui Traian Băsescu. Iar Traian Băsescu face tot ce vrea, sparge partide, creează altele, declară ce vrea, altfel zis violează sălbatic Constituţia şi Puterea USL nu poate face nimic, nici gând să-l mai suspende, pentru că marea poartă de la Bruxelles e cu ochii pe noi să nu avem criză politică.
Aşadar, puterea de 70 la sută este o putere plină de slăbiciuni, e plină de...goluri, e o putere şvaiţer.

Un comentariu:

Tudor Cicu spunea...

Cântul XXVI
(parodie după Ion Nicolescu - de Tudor Cicu)
-în memoria poetului boem al Buzăului-


ţara asta nu e şvaiţer şi nici stână fără câini
dacă bagi plugul în brazdă ies doar oase de români
ies şi buciume cu jale la Luceafărul doinind
şi în horă intră brazii cu toţi munţii ce-i cuprind
sfinţilor de prin icoane le ard ochii în pârjol
şi pe dealul veşniciei boii noştri ară-n gol
noi suntem ai nimănuia noi şi neamul de poeţi
şi daţi jos de pe statuie unde vreţi unde nu vreţi
trup avem suflet avem viaţa noastră-i la cherem
suntem pentru „noua poartă” oaia neagră din sistem
pare nimeni dar nu-i nimeni domn deplin în ţara lui
nici n-ai crede că sub haine şi tu suflet te născui
că eşti domn la tine-n casă şi respectă a ta lege
când le scoţi şi pălăria numai de te-ar înţelege
de-aia îngenunchezi ţărânii şi ai râde şi ai plânge
maica noastră maica ţară ca ajuns să te alunge.