miercuri, 27 martie 2013

SRI la o primă şi facilă citire

S-au împlinit 23 de ani de la redenumirea Securităţii, deci de când aceasta a fost botezată Serviciu Român de Informaţii. Cu acest prilej aniversar, (ex)preşedintele Traian Băsescu i-a acordat cea mai înaltă distincţie directorului SRI George Maior (care sigur nu e maior, ci colonel, ba cred că general, dacă înşişi adjuncţii lui sunt generali!). Iar marinarul care critică tot, pe generalul Maior (ginerele lui Augustin Buzura) l-a lăudat, că a rămas independent şi echidistant politic bla-bla-bla. Aceleaşi vorbe de gargară cu apolitismul le-a repetat însuşi directorul serviciului secret.

Cum să citim vorbele şi faptele de ieri?

Pe de o parte, le putem citi din perspectiva lui Băsescu în felul următor: Aşa, băieţi! Nu v-aţi schimbat, mergeţi tot cu mine. Aşa o să vă fie moale. V-am mărit salariile exact în luna în care le-am tăiat proştilor ceilalţi de bugetari, pentru că voi m-aţi informat că nimeni nu va mişca un deget şi nu va mârâi... Vi le voi mai mări, mergeţi înainte spre propăşirea neamului meu de tătari.

Dar, din aceeaşi perspectivă, ele pot fi citite şi mai nuanţat: Nu puneţi botul şi nu treceţi la papagalii ăia de Ponta şi Antonescu. Voi mergeţi tot pe mâna mea! Că bine aţi făcut în iulie trecut când mi-aţi lăsat telefonul roşu şi scurt la Vila Lac 2 când ăia mi l-au tăiat de la garaj! Voi continuaţi să-i înregistraţi tot pe ei şi pe-ai lor şi aduceţi-mi stenogramele, să ne distrăm! Sau, cu vorbele gardianului din "Cel mai ubit dintre pământeni": "Să ne râdem!"

În acelaşi timp, e puţin probabil ca marinerul să nu simtă că serviciile se scindează în poziţia faţă de el. O fi el cel mai tare de la garajul lui ăla scxafandrul, cum să-i zic,  Semaca(!), dar dacă temuta Securitate l-a abandonat pe Ceauşescu pe şoseaua dâmboviţeană, cu atât mai mult îl vor lăsa din braţe pe marinar de-i vor sparge capul. Să sperăm că asta va fi cât mai curând. Că nişte dosare îl aşteaptă cu praful de două degete pe ele.

2 comentarii:

Popa 130 spunea...


somn usor dom'le Doman,

delirul e in toi.

Perspectiva lui Basescu ?
Ai vazut vre-odata in tractorist
care repara o camera de tractor ?
Intai o umfla
sa vada unde e gaura.

Duapa asta trebuie sa o desumfle
si apasa pa ea,
si apasa.

Te uiti la mutra lui
ca desumflatul i se pare un lucru in plus si parca nu se mai termina.

Asta e dom'le Doman.
Desumflatul ia timp.

Augustin spunea...

Bună comparaţia asta cu desumflatul camerei de tractor. Ocupaţie prezidenţială! Băutul whisky-ului şi desumflarea...