vineri, 8 februarie 2013

O interpretare originală a "Mioriţei"


Viorel Mirea – Cultul Mioriţa (Editura Tracus Arte, 2012). Viorel Mirea este un poet interesant şi un prozator nonconformist. De data aceasta, iese pe piaţa cărţii cu un studiu amplu despre balada Mioriţa. Din prefaţa lui Gelu Negrea aflăm că „Viorel Mirea nu abordează cunoscuta baladă ca pe un text literar. Nu-l preocupă câtuşi de puţin valoarea ei poetică şi nici conexiunile posibile cu spaţii adiacente. Ignoră bibliografia consacrată subiectului şi interpretările cercetătorilor care îl preced, nu se ocupă în mod expres de surse şi variante, de răspândirea lor pe arii geografice diverse ori de alte probleme care energizează mioritologia autohtonă. El se află, precum Oedip înaintea Sfinxului, faţă cu un Text unic – versiunea canonică a baladei -, cu o Scriptură, în sensul laic al vocabulei, căreia vrea să-i descifreze înţelesurile într-o încercare de epistemologie ontică”

3 comentarii:

Popa130 spunea...


Dom'le Doman,

Sa traiasca domnul Viorel Mirea
si sa bem o bere pe faleza
cand vom merge pe la tine.

Deocamdata beau una acu - asa-a sa fiu sigur - si sa vorbesc si eu aici ref. la postarea ta:

Eu cred ca Rezultatul Studiului domnului Mirea de descifrare "epistemologica" si abordarea laturii "ontice" a
unuia din miturile fundamentale
ale romanilor stravechi [ cel pastoral] va fi cu siguranta , zala de legatura dintre epopeea populara si cunoasterea stiintifica a comportamentului poporului roman de dupa 1989. Va fi cheia de bolta,ale carei metode de axiomatizare bazate pe cunostintele verificate astfel de domnul Mirea, va sta la baza cunoasterii si interpretarii
de catre generatiile care vin a miturilor de dupa 1989 ; astfel formula [ epistemologica si ontica in acelasi timp] se poate aplica interpretarii oricarui mit : miturile politicii romanesti, mitologia drumarilor, mitologia ICR, etc.

"Versiunea canonoca a baladei" bisericii ortodoxe romane de dupa 1989 ar putea fi descifrat de asemenea . Mi-ar place sa prind in viata asta cum la Manastirea Curtea de Arges, calugarii vor fabrica bere dupa modelul Trappist.
Sa se numeasca : Authentic Ortodox Beer. Cu siguranta stranepotii nostrii se vor putea mandri cu asta. Imaginati-va ce istorie a locului va avea ; Mesterul Manole care ce construia ziua surpa tot el noaptea ca sa-si prelungeasca contractul cu domnitorul . Ana.
Mitul sacrificiului atunci.

Va sugerez o incercare epistemologica si pe aceasta tema.
Generatiile viitoare vor putea identifica mitul sacrificiului chiar si dupa 1989 cum ar fi Vantu, Iordache,Nastase, etc.

Cu siguranta generatiile care vin , vor vorbi de poporul roman stravechi de dupa 1989 care nu se mai retrage la munte ca sa fie ocolit de invazii, ci vor spune cum s-au retras la Monaco - eventual vor motiva agresiunea garzii financiare.

Cu siguranta va aparea un Calinescu al generatiilor viitoare care va reabilita in ochii contemporanilor de peste veacuri traditiile, obiceiurile ; in mod necesar si etnogeneza poporului roman de dupa 1989.
Treaba cu rezistenta impotriva "penetrarii" turcilor, strainilor cred totusi,ca va fi tratata intr-o nota de incertitudine.

Tot in cadrul epistemologic descompunerile mentale generate de experienta cotidiană vor constitui si atunci "adevarate minuni poetice " care vor fi interpretate si atunci ca stand la baza filosofiei de viata ; asa cum e Miorita pentru noi acum.

Al nostru Calinescu ne povesteste despre rasa noastra - neam de eroi- de la traci incoace , care a vazut si a dres , viteji care n-au fost penetrati de turci,ca ne-am pastrat independenta, bla-bla.

Aici s-ar putea ca si Calinescu al lor care va veni sa slaveasca neamul de eroi al psd-ului de la Iliescu incoace , Basescu - scriitorii de atunci putand cita surse credibile precum Liiceanu , Plesu, etc .,vor observa si atunci ca filosofia noastra „e unitã cu un simţ politic miraculos”
[ sic : citat din autor ]

In fine,
dupa cum observam
nimic despre sex la modul direct.

Mie imi plac lucrurile simple si directe ,iar cu ruinele San Nicoara din Curtea de Arges nu te mai asculta nimeni .

Mi-a placut Treaba cu Gheorghe - ca sa ramanem la Dl. Mirea :

" Ca Gheorghe se culca ,
cu mainele sus,
ca sa se scoale,
sa se foiasca,
sa se scarpine
apoi sa se culce iar
si sa-i mai treaca si turturica prin cap " ;









Augustin spunea...

Dragă părinte, vreau să te anunţ că acest comentariu al tău este cel cu numărul 2000, număr rotund. Mă rog, în afara înjurăturilor pe care le-am tăiat şi spamurilor care-mi oferă gratis sute de mii de euro. Te voi premia cu o bere cehească pentru că eşti comentatorul cu nr. 2000. Dacă de data asta nu eşti mai rapid de mână şi plăteşti înaintea mea.

Catia Maxim spunea...

După prezentare și comentariu, cumpăr și cartea.