luni, 11 februarie 2013

Duminica vorbeşte cumanul

Un ins fost preşedinte al ţării noastre, el zice că şi actual, şi-a făcut un obicei din a apărea duminica după-amiază la televizor şi a ne tăia siesta, cu un acces de greaţă naţională. Dacă ar fi el punctual şi în alte cele ar fi bine. De pildă, dacă ar apărea la TV când maghiarii din interior şi din exterior ne dau lecţii şi ne spun că arborează pe consiliile judeţene şi prefecturile din secuime ce steag vor muşchii lor. Ei, dacă ar apărea atunci cu broşurica în mână numită Constituţie şi să le citească în româneşte domnilor Marko, Hunor etc., cu traducere în limba maghiară pentru numeroşii noştri conaţionali care nu ne ştiu limba, mai că l-aş crede capabil să fie preşedintele nostru.

Venerabilul nonagenar istoric Neagu Djuvara ne tot spune că ne tragem din cumani, că Negru Vodă, alias Veliki voivoda Thocomer, a fost pus pe tronul Ţării Româneşti de hanul tătar Nogai şi era susţinut de Ladislau Kan Cumanul, rege mahiar-cuman. Eu, un ignorant într-ale istoriei, nu vreau să polemizez cu distinsul istoric. O singură rezervă am la teoria Domniei Sale. Eu cred că nu e bine să lanseze o asemenea ipoteză având o singură sursă: figura, năravurile şi moravurile insului de la Cotroceni, unul Traian Băsescu pe numele lui de cuman.

3 comentarii:

Ipsilante spunea...



-Marie, uitã-te pe geam, e un cal în curtea noastrã!
- Nu e cal Ioane, e vacã!
- Pe geam, Marie, nu în oglindã!

Augustin spunea...

Aşa a ajuns calul românesc pe masa europenilor? Doar că ditamai calul se uită în oglindă la Bucureşti şi se vede vacă la Londra!

virgil spunea...

Boşorogule, Romania nu a fost clădită de boeri ca tine, nu reprezinţi nimic, istoria nu te va consemna nici măcar la epilog!
Virgil