sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Ce-ai făcut în primele cinci zile?

Petre Mihai Băcanu (parcă!) a inventat în "România liberă" de la începutul lui 1990 întrebarea, pentru politicienii care acaparaseră puterea, pentru fiecare în parte: "Ce-aţi făcut în ultimii cinci ani?" Un fel de ce-ai făcut în ultimii cinci ani ca să-ţi spun cine eşti! Şi ca să-ţi spun dacă ai dreptul sau nu să faci parte din noua putere de la Bucureşti.

Ei bine, multe din secretele revoluţiei (mă rog!) din decembrie 1989 s-ar lămuri dacă, după modelul lui Petre Mihai Băcanu, am afla de pildă ce a făcut Dan Voiculescu între 22 şi 27 decembrie 1989, adică în primele cinci zile ale revoltei schimbătoare de macaz. Nu de alta, dar în primele luni ale noii orânduiri, Dan Voiculescu a fost primul magnat român. Să nu ştie serviciile secrete de drumurile lui Dan Voiculescu, de acţiunile lui din primele cinci zile ale revoluţiei, de etc.? Dacă nu ştiu, sunt nişte servicii pârâte, dacă ştiu şi nu spun înseamnă că sunt cu adevărat secrete, adică discrete, dar e în detrimentul ţării.

Scriu acestea după ce am votat cu USL, deci implicit cu partidul uniprocentual aflat la putere al lui Dan Voiculescu. Dar, obiectivitatea nu mă lasă deloc să tac.

2 comentarii:

Tudor Cicu spunea...

Un cântec băcănit, Paulei...
(parodie după „Cântec” de George Topârceanu)
de Tudor Cicu


O, vis al iubirii trecute!
Când strangulai sub buric
Ca la şedinţele peceriste
Un clămpănitor băcănit: inamic.

Acum, tot... sub castanii şi plopii
Când căcăreze afişai în bucale,
De Paula Iacob te-apropii...
Lipsi-iar o literă, ca-n mintea matale!

Că pieptul începe să-ţi bată
De când bâlbâit ai căzut
Pe bancă. Visând revoluţia
Ce-ţi trase-un bombeu în şezut.

Şi-n toată gazeta aia pustie
O freci don’ Băcanu, prin colţ.
Scoate bre, puşcociul din cutie
Şi trage-ţi în meclă un glonţ!

Augustin spunea...

Fruuumos!