luni, 17 septembrie 2012

Drapele de toamnă

Vânt tăios şi rece. Ai lăsat-o pe mama ta în Spitalul Judeţean Mehedinţi, după ce ai dus-o la Urgenţă. Câteva ore de duminică seara la o urgenţă de spital. Doctoriţe şi asistente punând ace în vene, perfuzii, pansamente, făcând injecţii. Ambulanţele aduc ţigani înjunghiaţi la cârciumă, bătrâne lovite de maşini pe şosea, diabetici în criză...

Dar acum, luni dimineaţa fiind, drumul de întoarcere e liniştit. Aştepţi ca la semafor trecerea vacilor dintr-o parte în alta a şoselei pe la Scoarţa de Gorj. În curtea şcolilor cenuşii copiii ascultă cuvântări. La intrarea în şcoli flutură trist drapelul României, alături de drapelul Uniunii Europene.

La graniţa dintre judeţele Gorj şi Vâlcea, anul acesta s-a făcut cea mai bogată producţie de buruieni. E toamnă, iar toamna se numără bobocii şi recolta. Sunt buruienile ca nişte păduri de brăduţi.

Pe la Slătioara, vezi din şosea casa dintre brazi adevăraţi ai lui Dinu Săraru. Pe la porţi...nişte ţărani, nişte... sărari.

Pe la OLTCHIM miros înţepător de oxizi, de baze, de acizi. E tot ce aminteşte de activitatea de aci.

La radio, se anunţă vizite la Bruxelles, semne de tăzboi între Israel şi Iran, manifestaţii ale talibanilor împotriva cineaştilor americani.

Observi că şi pe primării flutură steagurile de toamnă-iarnă ale României şi UE! Steaguri triste amintind vag de cârpele negre de pe gardurile proaspetelor văduve de război de prin sate.

Luni dimineaţa, o ţară plină de văduve de... pace!

2 comentarii:

ioan viştea spunea...

Excelent crochiul. greu dens, apasator si fara perspective, de plumb bacovian, de tara vestejita din care seva regenerarii s-a retras ca dintr-un organism viu. Ei, si pe fondul acesta parca potrivit anume, o veste trista> scriitoru George Geacar sufera de leucemie! Augustin, poate dai si tu un strigat de ajutor acolo la Centrul de recoltare a sangelui. Ii trebuiesc mai intai trombocite si mai apoi sange, sange ca atare.

Ion Toma Ionescu, Pasarea cetii spunea...

Tare invidios sunt pe vaduvele acelea de pace!... Dar un pictor adevarat rupe straiele cernite. Sub ele cu siguranta poate descoperii...
Excelenta scrisura!